Hirdetés

Vizet osztanak az utasoknak a nagyobb vasút- és autóbusz-állomásokon a mától érvényes hőségriasztás ideje alatt. A MÁV 10 és 17 óra között, a Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között oszt vizet.

A MÁV 10 és 17 óra között a Nyugati, a Keleti és a Déli pályaudvaron, vidéken pedig a miskolci, debreceni, nyíregyházi, békéscsabai, szegedi, kecskeméti, szolnoki, győri, pécsi, nagykanizsai, siófoki, fonyódi, tapolcai, veszprémi, zalaegerszegi és a celldömölki állomáson biztosít ivóvizet az utazóknak – derül ki az állami vasúttársaság közleményéből.

Ezenkívül a Volánbusz munkanapokon 12 és 14 óra között a Népligetnél, illetve Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsen, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérváron, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen látja el vízzel az utasokat.

Mától harmadfokú hőségriasztás szombatig.

Müller Cecília országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve mától július 23 szombatig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást ad ki – olvasható az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

A közlemény rögzíti, akkor rendelnek el harmadfokú hőségriasztást, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy akár meghaladja a 27 Celsius-fokot.

Az NNK és a katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre, ezen kívül 11 és 15 óra között lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. A szabadtéren dolgozók, illetve a szabadtéri rendezvényeken szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen – tették hozzá.
A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5ºC fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is kialakulhat – figyelmeztettek.

Óvatosságra intettek a szabadtéri edzések tekintetében is. Csak a reggeli, vagy az esti órákban ajánlott futni, kerékpározni, s aki mégis efféle szabadtéri túra mellett dönt, az viseljen kalapot, sapkát, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be a pólóját. Fokozott óvatosságra intették az autósokat is. A vízparton nyaralók számára a javasolták, hogy a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Sose hagyjanak gyermeket, állatot tűző napon parkoló autóban, ilyen időben akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!  – emelték ki.
A kánikulában a szén-monoxid veszélyének kialakulása is megnő, ezért ahol nyílt égésterű vízmelegítőt használnak, ott tanácsos szén-monoxid-érzékelőt elhelyezni – közölték.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás