A rovat kizárólagos támogatója

Mit tegyünk, ha egy napszemüveges rendőr két milliméter távolságból beleordítja az arcunkba, hogy “maga süket”? Akik látták a csütörtöki városligeti eseményekről készült felvételeket, köztük Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár és egy napszemüveges rendőr közötti kakaskodást, jogosnak tarthatják a felvetést.

A szituáció viszonylag egyszerű, ahogy a felvételből is látszik. A városligeti fák kivágása ellen tiltakozókhoz csatlakozva Illés Zoltán volt fideszes környezetvédelmi államtitkár szópárbajba kezd az egyik odaküldött rendőrrel. Az egyenruhásnál minden különösebb előzmény nélkül elszakad a cérna és arcát Illés Zoltánéhoz nyomva artikulálatlan üvöltésbe kezd, miszerint "maga süket"? Az sem zavarta, hogy a jelenetet rögzítik. Illés sem rest, igazi zöld harcosként visszaordít, homlokával lepöckölve a rendőr tányérsapkáját. Az indulatokat a rendőr társa csillapítja le, aki higgadt érvelésbe kezd.

Igaz, hogy a rendőrség öltözködési szabályzata engedélyezi a napszemüveg viselését az egyenruhához, de az általános illemtan része, hogy beszélgetéskor le kell venni, kivéve, ha a beszélgetőtárson is fent van. Tehát ha nagyon kötözködni akarunk, akkor rendőrünk már ennél a pontnál elbukott, de még ez lenne a legkevesebb, ha később nem akarta volna leordítani az ex-államtitkár fejét. A felvételből nem derül ki, hogy az első arrahaladó járőrpárral van dolgunk, vagy másfajta beosztásban lévő közegek csöppentek a városligeti csata közepébe, de az mindenesetre szembetűnő, hogy míg egyikük alkalmatlan a konfliktus kezelésére, a másik higgadt tudott maradni és egyedül is képes volt lecsitítani a feleket.

Nem tudni, hogy a napszemüvegben balhézó rendőr felettesei látták-e a képsorokat, de ha nem, akkor még nem késő. Azt sem tudni, hogy létezik-e a rendőrségnél az így semmiféleképpen ne viselkedjünk gyűjtemény, de ha igen, akkor ennek a néhány másodpercnek mindenféleképpen benne van a helye. Bizonyára része a kiképzésnek a konfliktusok kezelése, főleg olyan helyzetben, amikor a rendőrség csak egy mellékszereplő, mint például a városligeti környezetvédők és a favágók közötti huzavonában. Egy a csütörtökihez hasonló kirohanás viszont könnyen főszereplővé teszi őket, amire egyáltalán nincs szüksége az ezerszer megtépázott tekintélyű testületnek.sztarklikk.hu


Kinek volt igaza a városligeti Illés–rendőr üvöltözésben?

Hasonló jelenetet eddig nem nagyon láttunk, ezért a 444.hu is kíváncsi lett, mi a helyzet jogi státusza, követett-e el bárki szabálysértést, tehet-e ilyet egy rendőr és üvölthet-e vissza az állampolgár.  Tóth Balázs, a Magyar Helsinki Bizottság rendvédelmi programjának vezetőjének elmondása szerint független rendészeti panasztestületi döntések és bírósági gyakorlat alapján is egyértelmű, hogy attól, hogy egy állampolgár tiszteletlenül viselkedik az intézkedő rendőrrel szemben, az még nem jogosítja fel a rendőrt arra, hogy hasonlóan cselekedjen, ugyanúgy be kell tartania a szakmai szabályokat.

De a konkrét esetben erről nem is volt szó, a felvétel alapján azt látni, hogy az intézkedő rendőr kezdett el kiabálni Illéssel, aki erre csak visszakiabált. Tóth szerint a rendőr az üvöltözéssel ugyan sem bűncselekményt, sem szabálysértést nem követett el, de az elképzelhető, hogy fegyelmi eljárás induljon ellene. Eljárása biztosan nem volt szakszerű, például azért sem, mert a rendőrnek intézkedés közben kötelessége az állampolgárok emberi méltóságát tiszteletben tartva eljárni.  Ezt mondja ki a rendőrség etikai kódexe is: a rendőr a ráruházott hatalom alkalmazása során megfontolt és mértéktartó, intézkedéseit előítéletektől és indulatoktól mentesen hajtja végre, kerüli a szükségtelen konfliktusok kialakítását – ezt, a méltóság tiszteletben tartására vonatkozó előírásnál konkrétabb szakmai szabályt sérti a rendőr Tóth szerint. 

Ugyanakkor az Tóth szerint gyakorlatilag biztos, hogy Illés nem követett el szabálysértést.  A kiabálás nem számíthat a rendőri intézkedés akadályozásának, de ráadásul az adott jelenetben az is kérdéses, hogy rendőri intézkedés zajlik-e, vagy valamiféle fura egyeztetés. Az ügyben a 444.hu megkereste a rendőrség sajtóosztályát is, arra voltak kíváncsiak, hogy indul-e vizsgálat a felvételen látható jelenetek miatt. 

Update: megérkezett a rendőrség válasza, mint írták,  "a rendőri intézkedés során a rendőr által tanúsított magatartás és kommunikáció nem felel meg a követelményeknek és az elvárt intézkedési kultúrának. Az esettel összefüggésben a BRFK XIV. kerületi Rendőrkapitányság vezetője hatáskörében megteszi a szükséges intézkedéseket."


Mindent a maga helyén! Állásfoglalás a Ligetről

Mindent a maga helyén! Állásfoglalás a Ligetről

Alulírottak többször is szót emeltünk a városligeti múzeumi negyed építése, a Vár kulturális funkcióinak felszámolása, valamint az oda szánt kormányzati negyed terve ellen.

A többszáz-milliárd forintot felemésztő giga-beruházások ésszerűtlen és szakmai szempontból indokolatlan módon rajzolják át Budapest kulturális térképét. Észrevételeink a döntéshozóknál süket fülekre találtak.
Ezért kérjük azokat, akik a főváros jövőjét a szívükön viselik, hogy csatlakozzanak alábbi felhívásunkhoz:

1. A Városliget maradjon park, ne legyen „építési telek”! Az egyik legértékesebb fővárosi közparkot ne éktelenítsék el felesleges és oda nem illő épületek!

 

2. A kultúráért felelős kormányzat elsősorban a meglévő közgyűjtemények számára biztosítson jelentőségükhöz méltó feltételeket! Budapesten számos kihasználatlan műemlék-épület keresi rendeltetését, az új múzeumok elhelyezésénél elsősorban ezeket vegyék számításba!

3. A Budai Vár szolgálja továbbra is a kultúrát: ne száműzzék onnan a Magyar Nemzeti Galériát és az akadémiai intézeteket! A régóta tátongó foghíjak helyére inkább új kulturális intézmények kerüljenek!

4. A királyok által nem lakott Hauszmann-palota túlméretezett épületének műemléki értéke csekély, száz évvel ezelőtti arculatának helyreállítása nem indokolja a hatalmas ráfordítást.

5. Ne költöztessenek a budai várba kormányzati intézményeket! Demokráciában a miniszterelnökség és a minisztériumok a legjobb helyen az ország háza, a Parlament körül vannak: maradjanak is ott!

Tiltakozunk a közérdek szempontjából igazolhatatlan pazarlás, a demokratikus jogrendet sértő eljárás ellen!

CSATLAKOZZ TE IS!   ITT MEGTEHETED:   Petíció a Ligetért, a Várért, Budapestért

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás