A rovat kizárólagos támogatója
Facebook, MTI, a parlamenti pártok honlapjai

Legalább 200 rendőr jelent meg szerda reggel 7 óra körül a budapesti Városligetben, majd sorfalat álltak a bontásra ítélt Hungexpo-irodaházaknál. A ligetvédő aktivisták közül többen felmásztak az épületek tetejére, vagy betontömbökhöz láncolták magukat. Délután ötre tüntetést hirdettek a civilek.

 

Az esemény ellenzéki nézőpontú bemutatásért kattintson az alábbi két linkre! Utána a Ligetvédők felhívása következik, majd ha lejjebb görget, megismerheti az MTI, a parlamenti pártok és a Liget Budapest Projekt nézőpontját.

Az Index tudósítása >>>>>

A Magyar Nemzet Online folyamatosan frissülő helyszíni tudósítása >>>>>

 

Délután ötkor tüntetés – frissítve!

A "Ligetvédők" Facebok-csoport felhívása:

"Az Ingatlanfejlesztő Zrt. bármikor folytathatja a fakivágásokat a Ligetben, gyertek el, hogy megakadályozzuk!
Ma 17 órára Ligetvédő demonstrációt hirdetünk a Városligetbe, a rendőrök és a security cég által elfoglalt Ligetvédők Tábora (volt Kertem, Olof Palme sétány 3.) elé.
Legyünk sokan, mutassuk meg, hogy létezünk!

Zenél: Bródy János
Műsorvezető: Puzsér Róbert
Beszédet mond:
Lányi András, író, filozófus
Lukács András, elnök, Levegő Munkacsoport
Garay Klára, Ligetvédők
Schmidt Hajnalka, igazgató, Greenpeace"

Itt található az esemény Facebook-oldala >>>>

A helyszínen tartózkodó aktivisták egyike üzeni, hogy "aki jön, hozzon közepes méretű csillagcsavarhúzót a biztonságiak által felhúzott OSB lapok szétcsavarozásához!"
 

Az alábbiakban az MTI oldalán, a Facebook-on és a pártok honlapján talált híreket ollóztuk össze az e-mailen kapott közleményekkel a különböző résztvevők és pártok véleményének bemutatása céljából.

Elkezdték bontani a Városligetben a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet – közölte a Városliget Zrt. szerdán az MTI-vel. Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa azt látta az Olof Palme sétányon, hogy már szinte az összes tiltakozó aktivista a kerítésen kívül van, és sok rendőr veszi körül őket. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) azt írta a police.hu oldalon, hogy senkit nem állítottak elő, tizenkét emberrel szemben viszont szabálysértési feljelentést tesznek.

A Városliget Zrt. tájékoztatása szerint az illetékes jegyző hatósági eljárás keretében kezdeményezte a Liget Budapest projekt ellen tiltakozó aktivisták által elfoglalt terület átadását jogos használójának. A terület vagyonkezelője a Városliget Zrt., amely több mint három hónappal ezelőtt adta át a bontási helyszínt a kivitelező cégnek, ám az illetéktelenül ott tartózkodó tiltakozók miatt eddig nem tudták megkezdeni a munkát – írták.

A terület kiürítését szerda reggel elkezdték a hatóságok. "Mint ismeretes, a romok mellett jelenleg tiltakozók tartózkodnak, akadályozva a jogszerű munkálatok folytatását, annak ellenére, hogy a Városliget Zrt. jogerős bontási engedéllyel rendelkezik, a helyszínen tartózkodni pedig élet- és balesetveszélyes" – fogalmaztak.

Bontják a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területetBontják a Hungexpo irodaházakat, kiürítik a területet

A bontás ellen tiltakozó "Ligetvédők" csoportjának Facebook-oldalán szerda reggel azt írták, hogy több száz rendőr jelent meg a Városligetben, kiürítették a táborukat, ahol már csak azok az aktivisták vannak bent, akik "blokkolják magukat". A Városliget Zrt. közleménye szerint nemrég birtokvédelmi eljárást indítottak, amelynek értelmében a jegyző dönti el, hogy ki tartózkodhat jogszerűen a bontási területen. Ő szerdán kimondta, hogy a tiltakozók jogellenes magatartást gyakorolnak, majd felszólította őket, hogy hagyják el a területet. Ezt azonban nem tették meg, így a jegyző a hatóságok segítségét kérte. "Fontosnak tartjuk megjegyezni, hogy a terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek" – hangsúlyozta a cég a közleményben.

A Városliget Zrt. képviselői a közelmúltban nyilvános rendezvényen, rádiós vitán és személyes találkozókon is igyekeztek egyeztetni a demonstrálókkal, "akik viszont vagy nem tudtak egységes álláspontot megfogalmazni, vagy elzárkóztak az egyeztetések elől" – írták, hozzátéve: a társaság továbbra is nyitott az egyeztetésre, ennek feltétele azonban a mostani jogellenes állapot megszüntetése. Megjegyezték: a Hungexpo irodaházak helyére tervezett Magyar Zene Háza csak mintegy harmadát foglalja majd el a parkból több évtizede kihasított, kerítéssel körbevett, tízezer négyzetméternyi területnek. A bontással és területrendezéssel több mint hétezer négyzetméternyi parkfelületet újítanak fel és adnak vissza a Városliget látogatóinak, a bontási és építési munkálatok pedig nem járnak további fakivágásokkal – olvasható a közleményben.

 

Bort, búzát, békességet – szeressék a rendőrséget!

Az MTI tudósítása szerint a BRFK azt írta a police.hu oldalon, hogy a rendőrség jegyzői felkérésre, a törvényi felszólításokat követően intézkedett a birtokvédelmi határozat végrehajtását elrendelő végzés alapján. A végzés arról rendelkezik, hogy azzal szemben, aki a jegyzői felszólításra nem hagyja el az ingatlant, rendőri közreműködéssel kell eljárni. A birtokvédelmi határozat végrehajtása során huszonhárman önként elhagyták a területet, tizenkét demonstrálót azonban a rendőrség vezetett ki. Tizenkét ember ellen szabálysértési feljelentést tesznek – olvasható a közleményben.

Később a BRFK újabb tájékoztatást adott. Azt írták, hogy jogszerű intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt járnak el a rendőrök egy magánszemély által bejelentett rendezvény helyszínén. Úgy folytatták: a jelenlévők elállták az utat, és megakadályozták egy munkagép bejutását a területre. A tiltakozók nem tettek eleget a rendőri felszólításnak, magatartásukkal ellenszegültek a jogszerű intézkedésnek – emelték ki. Hozzátették: a rendőrség eddig összesen harminchat emberrel szemben intézkedett, hármukat előállították. Erre két esetben szabálysértés továbbfolytatása, egy esetben pedig bűncselekmény – hivatalos személy elleni erőszak – elkövetése miatt került sor, az érintett ugyanis megtámadott egy rendőrt.

 

Tágabb perspektíva

A városligeti építkezés kapcsolódik a Budai Vár átalakításához, hiszen a miniszterelnök hivatala és több minisztérium felköltözik a Várba. Több intézményt – így a Nemzeti Galériát – kiköltöztetnek a Várnyegyedből. A Nemzeti Galéria a kormányzati tervek szerint a Városligetben kapna új épületet. A szimbolikus tettek fényében felmerül a kérdés, hogy Orbán Viktor Várba költözése szimplán urizálás, vagy esetleg előbb-utóbb kormányzó is szeretne lenni miniszterelnökünk?

 

 

Rendőrök és Ligetvédők. A háttérben középen Mécs Imre egykori szabaddemokrata politikus, volt szocialista országgyűlési képviselő.Rendőrök és Ligetvédők. A háttérben középen Mécs Imre egykori szabaddemokrata politikus, volt szocialista országgyűlési képviselő.

 

 

Fidesz: politikai hisztéria zajlik

A Fidesz szerint politikai hisztéria zajlik a Városliget körül. A kormánypárt az MTI-nek szerdán küldött közleményében úgy fogalmazott: "az ellenzék csak balhézni tud, de építeni nem". A Fidesz-frakció szerint ha a baloldalon múlik, akkor Budapesten semmilyen fejlesztés és felújítás nem történt volna az elmúlt években, "kormányzásuk alatt hagyták lepusztulni a Városligetet és a főváros más természeti, építészeti értékeit is".

A mostani fejlesztéssel a Városliget szebb, zöldebb, fásabb lesz, a főváros legszebb parkjává válik – ígérte a nagyobbik kormánypárt, hangsúlyozva, hogy csökken a betonfelület, a zöldterület nagysága nő, több fa és cserje lesz, a kivágott fákat pedig többszörösen pótolják.

Kiemelték a közlekedési múzeum megújítását is, közölve, hogy a régi, rossz állapotú épület bontása után megkezdődik az alapításkori állapot helyreállítása. A múzeum térszint alatti bővítésével a felszíni területe csökken, így ezer négyzetméterrel nagyobb lesz a parkfelület – jegyezték meg, hozzátéve, hogy az eddigi aszfaltozott parkolók nagy részének helyén is zöldfelületet hoznak létre.

A Fidesz szerint ezekből is látszik, hogy a tiltakozásoknak semmilyen alapja nincs, azok kizárólag politikai célokat szolgálnak.

"Az ellenzéket és aktivistáikat" arra kérte a kormánypárt, hogy "fejezzék be a hírhamisítást és a hisztériakeltést" a Városliget ügyében, ne akadályozzák a jogszerű munkálatok folytatását.

 

MSZP: Azonnal hagyják abba a civilek és Ligetvédők erőszakos zaklatását!

Az elmúlt hetekben azt láttuk, hogy a Fidesz mindent megtesz a több tízmilliárdos Liget-projekt megvalósítása érdekében, annak ellenére, hogy a zuglóiak és budapestiek több mint háromnegyede ellene van az újabb fideszes természetrombolásnak. A kormányzati erőszak elfogadhatatlan. Nemrégiben volt példa arra, hogy egy önkormányzati cég munkatársa bántalmazott békés tüntetőt, de rendőri erőszakra is – például az 56-os elítélt Mécs Imrével szemben.

Az MSZP arra szólítja fel az intézkedő rendőröket, hogy ne lépjenek fel erőszakkal a békés tüntetőkkel szemben és azonnal hagyják abba a civilek erőszakos vegzálását.

Egy normális demokráciában a kormánynak kötelessége lenne újragondolni a fővárosiak által elutasított Liget-projektet, ami megszüntetné Budapest egyik tüdejét, legfontosabb fás zöldterületét pedig több ezer tonna betonnal öntené le. A budapestiek több mint nyolcvan százaléka azt akarja, hogy a múzeumok zöldterületeket nem veszélyeztető helyszíneken kapjanak helyet. Érdemes lenne az Orbán-kormánynak rájuk – és a nevükben is tiltakozókra – hallgatnia.

Kunhalmi Ágnes,
az MSZP budapesti elnöke
országgyűlési képviselő

 

 

 

A Jobbik honlapján nem találtunk a Városligettel kapcsolatos friss állásfoglalást, az alábbi, még áprilisi hírt viszont idézésre méltónak találtuk, főként az MSZP fenti nyilatkozatának fényében.

A fák helyett a Szatmári-klán érdekei számítanak?

Tegnap valami olyasmi történt a zuglói önkormányzatban, amire a derék, fafűrészekkel szembeni ligetvédők még legrosszabb városligeti rémálmukban sem gondoltak. Az MSZP látszólag váratlanul meghozta döntését a zuglói testületi ülésen, és ígéretével ellentétesen összeborult a nagy ellenség Fidesszel. Olyan egyoldalú együttműködési megállapodást kötöttek a Városliget Zrt.-vel, amelyet a Városliget Zrt. nem is látott, mert a módosításokat frakciószünet alatt kreálták. A megállapodásban többek között a Városligettől több kilométerre levő zuglói tereket, játszótereket, parkokat kívánnak felújítani.

Mára már jön a mosakodás az MSZP részéről, de a tények egyértelműek: hátba szúrták a baloldali összefogást, és még választóikat is becsapták, hiszen választási ígéreteikkel mentek szembe. Ezzel az MSZP ugyanis támogatja a fák kivágását és a múzeumok megépítését a sokak által megvédeni kívánt Városligetben.

A döbbenetes és felháborító döntésből több is jutott tegnapra az önkormányzat ülésén. Közösen szavazták meg ugyanis a harmadszorra előterjesztett Közbeszerzési Szabályzatot, ami ellen leginkább a Fidesz érvelt. Kárpótlásul viszont a Zuglói Társasházkezelő Kft. ügyvezetője Szatmári Kristófnak, a Fidesz országgyűlési frakcióvezető-helyettesének az édesanyja lett. A családot csak Szatmári-klánként emlegetik Zuglóban.

Czeglédi János, a Jobbik zuglói képviselője

 

 

Az LMP támogatja a civilek ellenállását

Az LMP támogatva a civil ellenállást a polgári engedetlenség eszközeivel kívánja megakadályozni a Liget Budapest projekt megvalósulását – közölték az ellenzéki párt, Városligetben tartózkodó politikusai szerdán az MTI-vel.

Csárdi Antal, a párt fővárosi közgyűlési képviselője az MTI-nek telefonon azt mondta: szerda reggel a rendőrség "gyakorlatilag ellepte" a Városligetet, és elérkezett egy határ, hogy nem lehet továbbmenni szó nélkül.

"Nem engedhetjük meg, hogy a budapestiek akarata ellenére szétverjék a Városligetet" – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: ötből négy ember ellenzi, hogy szétverjék a Városligetet, és nem akarnak múzeumi negyedet, csak a Városliget leromlott területeinek megújítását szeretnének.

Csárdi Antal elfogadhatatlannak nevezte, hogy egy birtokvédelmi határozatra hivatkozva "megszállták" a Városligetet. Hangsúlyozta, hogy folytatják a tiltakozást, ma már nincs semmiféle jogi lehetőség a kezükben, hogy megakadályozzák ezt a beruházást. "Ma csak a polgári engedetlenség eszközei állnak a rendelkezésünkre és mi ezekekkel az eszközökkel élni is fogunk és nem hagyjuk, hogy szétverjék a Városligetet" – mondta. Csárdi Antal úgy fogalmazott: "ha a beruházás megvalósul, akkor nem csak a mi Budapestünket, hanem gyerekeink és unokáink Budapestjét is tönkreteszik". Heltai László, az LMP VI. kerületi önkormányzati képviselője szerint a jelenlegi kormány nem tiszteli az életet, nem tiszteli a budapestieknek az egészséges környezethez való jogát. Nekik fontosabb betonépületeket építeni, mint az, hogy a saját polgárai jólétét szolgálják – tette hozzá. Heltai László közölte, támogatják a beruházás elleni civil ellenállást.

 

A DK állásfoglalásra szólította fel a főpolgármestert

    A Demokratikus Koalíció (DK) fővárosi képviselője arra szólította fel Tarlós István főpolgármestert, hogy foglaljon állást a Városligetben kialakult helyzetben – írta az MTI. Gy. Németh Erzsébet szerdán azt írta az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy noha egy friss közvélemény-kutatás szerint a fővárosiak többsége elutasítja a Liget-beruházást, a kormány és a főpolgármester mégis "keresztülvernék a budapestieken a kevés, eddig megmaradt budapesti zöldterület lebetonozását".
    Az ellenzéki politikus a tiltakozásokra utalva megjegyezte: noha a rendőri intézkedés reggel óta tart, Tarlós István mostanáig sem szólalt meg, "mintha minden rendben lenne Budapesten". Arra kérte: álljon a Városligetet védők elé és mondja el, hogy "ő nem a budapestieket, hanem a Fideszt szolgálja".
    Gy. Németh Erzsébet értékelése szerint egy felelős főpolgármesternek a fővárosi emberek mellett kellene kiállnia.

 

Dr. Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért (PM) elnökségének tagjának a blogbejegyzése itt olvasható >>>>>

 

Baán László: Helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben – indulhat a park átfogó megújítása

Az illetékes jegyző határozata alapján helyreállt a jogszerű állapot a Városligetben, így minden akadály elhárult a parkot évtizedek óta elcsúfító, használaton kívüli Hungexpo épületek bontása elől. A bontási terület kiürítése nem jelenti a tiltakozók véleménynyilvánítási jogának csorbítását, hiszen az aktivisták természetesen szabadon gyakorolhatják ezen jogukat a Városliget azon területein, melyek nem építési-, bontás-, vagy munkaterületek.  A véleménynyilvánítás szabadsága azonban nem járhat önhatalmú, a törvényességet semmibe vevő cselekedetekkel, mint amilyen a lebontandó Hungexpo irodaházak megszállása volt.

A Ligetben található romok által eddig elfoglalt terület kisebbik részén épül majd a nemzetközi építészeti tervpályázaton kiválasztott, a világhírű Sou Fujimoto által tervezett Magyar Zene Háza épülete, míg a parkból évtizedek óta kihasított, eddig elzárt 10 000 négyzetméternyi terület legnagyobb részét pedig zöldfelületként kapják vissza a Liget látogatói. A Városliget átfogó fejlesztése egy több éves előkészítő folyamat után indul meg: 2019-re megújul a park teljes zöldfelülete és annak aránya a Városligeten belül a jelenlegi 60-ról 65 százalékra növekszik. Ezzel párhuzamosan felújításra kerülnek a már meglévő épületek és liget hagyományaihoz illeszkedő új, világszínvonalú kulturális intézmények létesülnek.

A Városliget megújítása évtizedek óta várat magára, a Liget Projekt Budapest történetének a millenniumi idők óta legnagyobb kulturális városfejlesztési lépése, amelyet a Liget használóinak többsége is támogat.  Az Ipsos Zrt. idén tavasszal kétfázisú (kvalitatív és kvantitatív), reprezentatív kutatást végzett a budapestiek és a Városliget használói körében a park átfogó megújítását szolgáló Liget Projektről. A felmérés eredményei szerint a megkérdezettek 69 százaléka egyetértett azzal, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Ligetbe, ha közben a park zöldfelületét is fejlesztik, és annak nagyságát növelik, pont úgy, ahogy a Liget megújítása történik majd.

Baán László
a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa

 

Két közvéleménykutatás homlokegyenest ellenkező eredménnyel

A Liget Budapest Projekt átal megrendelt, az Ipsos Zrt. által végzett kutatás "véletlenül" a beruházónak, a Greenpeace által fizetett Medián közvéleménykutatás pedig a zöldeknek. Részletek itt >>>>>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás