A rovat kizárólagos támogatója

Magyarországon évente kb. 100 millió tonna szemét keletkezik, amelynek a 20%-a háztartási. A hulladékok egyik „legnépszerűbbje” a közel 450 év alatt lebomló műanyag vagy PET palack. Az évi 80 millió darab hulladék műanyag palack egymás mellé rakva elérné a Holdat.

2014-ben a KSH adati szerint a hazai csomagoló iparág 3,6%-kal bővült, megközelítve az ország GDP-növekedésének ütemét. Ennek a legnagyobb veszélye, hogy ezeknek a keletkezett hulladékoknak a nagyrésze nincsen szelektíven gyűjtve. Európában a hulladék mindössze 48%-át gyűjtik szelektíven. Magyarországon még rosszabb a helyzet, itthon ugyanis az emberek 80-90%-a vallja magáról, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, viszont valójában csak 15%-uk szelektálja szemetét.

A műanyag hulladék a második legnagyobb mennyiségben keletkező hulladék típus, amelynek jelentős részét a PET palackok teszik ki. A PET palackok elleni küzdelem egyik legegyszerűbb módja, ha szelektíven gyűjtjük őket, amire a fővárosban 226 helyen van lehetőségünk, és a legtöbb fővárosi társas és lakóházban is találunk már szelektív kukákat. De a vidéki városokban is egyre több helyen találkozunk kihelyezett szelektív hulladékgyűjtő szigetekkel. Ennek ellenére a 2015-ös PET palack kupán rekord mennyiségű, 35.000 műanyag palackot és üveget szedtek ki a Tiszából. Az idei 2016-os PET palack kupán újabb – 45.000 darabos – rekord született.
 


Ftalátot találtak a Tiszában 

Szennyezők a tiszai ártérben felhalmozódott PET-palackok. Az emberi egészségre is ártalmas vegyületet talált egy független laboratórium a Tiszában. A PET Kupa elnevezésű környezetvédő akció során a palackokkal zsúfolt területről vett mintákban a szakemberek kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyagpalackok gyártásához használnak.


A szelektív hulladékgyűjtés és a PET palackok elleni küzdelem nem csak Magyarországon, de világszerte is problémát okoz. A Csendes-óceánban két nagy sziget is található, mégpedig műanyag hulladékokból. Japán térségében található egy úgynevezett Keleti szemétfolt, Hawaii környékén pedig a Nyugati szemétfolt. A szigetek együttes teljes átmérője 2500 kilométer, ami több Magyarországnak felel meg, súlyuk körülbelül 100 millió tonna. A vízben lebegő szemétsziget vastagsága 10-30 méter is lehet.

Pedig a PET palackok elleni küzdelem tényleg nem nehéz, a Médiaunió 2016-os kampánya erre is fel szeretné hívni a figyelmet. Nem nehéz végig gondolni azt, hogy mit tudunk kezdeni a műanyag palackokkal, hogyan tudjuk tőlük megóvni a környezetünket.

Néhány tipp arra, hogyan védjük meg a műanyag palackoktól a Földet:

• Gyűjtsd szelektíven, de mielőtt kidobod, préseld ki belőle a levegőt!
• Hasznosítsd újra! A műanyag palackokat rengeteg módon fel lehet használni egy háztartásban.
• Ha nem szeretnéd egyenként elvinni a szelektív hulladékgyűjtőbe, akkor gyűjtsd össze őket egy zsákba, és ha megtelik, akkor vidd el!
• Vásárolj olyan termékeket, amelyek nem műanyag palackokban vannak árusítva!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás