Zöld kommunikáció Magyarországon – ciki lett a rezsicsökkentés

2023. május 12.

Hírek

Országos felmérés készült a magyarokat legjobban izgató környezeti problémákról, és arról, milyen üzenetekkel lehet rávenni őket a zöldítésre. A magyarok nem a bolygót akarják megmenteni, hanem jobban akarnak élni. Ugyanakkor minden olyan bolygómentő ötletre vevők, amely pozitívan befolyásolja (vagy legalább nem rontja) a tágabban értelmezett életminőségüket – ez olvasható ki a Foundation for European Progressive… Tovább »

Műanyag sziklákat találtak egy távoli szigeten

2023. március 16.

Hírek

A Brazíliához tartozó távoli, vulkanikus Trindade-sziget jóideje izgatja a tudósok fantáziáját, de a tengeri teknősök menedékének számító szigeten most rémisztő felfedezést tettek.

4 válasz a műanyagkrízisre

2023. március 7.

Hírek

A felelőtlen műanyaghasználat talán a vizeinkre van a legsúlyosabb hatással: évente 14 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, szüntelenül mérgezve az élővilágot. A hírhedt fotó fültisztító pálcikába kapaszkodó csikóhalról vagy a csomagolóanyagtól fulladozó teknősről ráadásul csak a jéghegy csúcsa – a kék bálnák az első számú mikroműanyag-fogyasztóként elképesztő veszélyben vannak.

Zöldrefestés Lego módra

2022. december 29.

Hírek

Évente 110 milliárd legókockát gyártanak, ami sokkal jelentősebb problémát jelent a természetnek, mint elsőre gondolnánk. Hiába próbálja zöldnek beállítani a műanyag kockáit a Lego, messze van még attól, hogy tényleg az legyen.

Finom ízű is lehet a szélturbinalapát gumimaci

2022. október 7.

Hírek

Minél nagyobb a lapát, annál több elektromosságot termel egy szélerőmű– ez az alapszabály. A focipálya méretű, üveggyapot alkatrészek azonban gyűjtőhelyeken végzik, ami teljesen szembemegy a fenntartható energiatermelés alapelveivel, pedig akár pelenkát, mosogatót, hidat, sőt, gumimacit is csinálhatunk az újrahasznosítható szélturbinalapátokból.

Belefúlunk a műanyagszemétbe. Az újrahasznosítás önmagában kevés

2022. július 14.

Hírek

Ma már annyi műanyaghulladékot termel az ember, hogy az újrahasznosításuk szinte nem is csökkenti a probléma súlyát. Az Egyesült Királyságban a műanyag palackok 61 %-át, a műanyag edények 36 %-át, a fóliáknak mindössze 8 százalékát használják fel újra.

Megszületett a döntés a globális műanyagegyezményről

2022. március 3.

Hírek

Globális egyezmény létrehozásáról döntöttek a világ környezetvédelmi döntéshozói a műanyagszennyezés megállítására. Március 2-án zárult le az ENSZ környezetvédelmi találkozója Nairobiban, ahol 173 ország képviselői vettek részt, akik abban állapodtak meg, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a bolygónkat elárasztó műanyagszennyezés megállítására.

Nem műbalhé a műanyagügy

2022. február 26.

Hírek

Ha nem követel személyes erőfeszítéseket, támogatjuk az egyszer használatos műanyagok használatának visszaszorítását – derül ki az Ipsos tegnap nyilvánosságra hozott, nemzetközi felméréséből. A 28 országban, több mint 20 ezer fős mintán végzett kutatás a felnőtt lakosság egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos véleményét vizsgálta.