A rovat kizárólagos támogatója

Olcsó jövőnek néz elébe a napelem. Több országban összehasonlították a mostani árakat és a felmérések eredményei azt mutatják, elképesztően gyorsan esik a napelemek ára. Talán ez még inkább előre lendíti ezt az ipart, és egyre több ország fog napelem farmokat építeni.

A felmérés alapján az elmúlt 5 hónapban 25%-kal lejjebb mentek a napelemek árai. Kínában, augusztus közepén a legolcsóbb ajánlat egy farm bővítésére 46 cent/W volt. Míg Abu Dzabiban, szeptember 19-én rekord alacsony árajánlat érkezett egy 1.2 gigawattos farm megépítésére: 0,023 dollár/kWh, azaz alig több, mint 2 cent.

Természetesen nem csak Kínában és Abu Dzabiban van ekkora olcsóság napelem szempontjából. Egy 100 MW-os projektre Nevadában egy 4 cent/kWh-s árajánlatot küldtek. Ez a valaha látott legalacsonyabb ajánlat az Egyesült Államokban, ráadásul így egy napelem farm megépítése lényegesen olcsóbb, mint nukleáris erőműveket vagy szénerőműveket építeni. 

Döbbenetes fejlődést mutatnak a napelemek
 

Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium felmérései szerint az elmúlt 7 évben minimum 41%-kal estek a tiszta energia költségei, de bizonyos területen 94%-os árcsökkenés is tapasztalható. A kutatásokban főleg a szélenergiára, lakossági napenergiára, napelem farmokra, és LED világításra koncentráltak, és az adatok alapján 2008 óta minden területen elképesztő költségcsökkenés figyelhető meg.

A futurism.com által ismertetett  felmérés szerint 2008 óta, az Egyesült Államokban 64%-kal olcsóbb a napelemfarmok építése és fenntartása, míg a lakossági napelem piacon 54%-os árcsökkenés volt a jellemző- írta a tisztajovo.hu. 
 

Tényleg belefulladunk az olcsó napelemekbe?

 

Tényleg belefulladunk az olcsó napelemekbe?

A napokban járta be a sajtót az az írás, amely szerint lassan belefullad a piac az olcsó napelemekbe – erre a kissé szenzációhajhász felütésű hírre reagálnánk a cikkünkben.

A hazai médiákat is megjárt hír forrásaként a Bloomberg írása szolgál, amely kiemeli, hogy a túlkínálat egyébként a normál üzletmenet része a napelemes piacon. Azonban a panelgyártóknak mostanában valóban komoly túlkínálattal kell szembesülniük, amely abból adódik, hogy a világ napelemgyártása 18 százalékkal bővül idén, miközben a kereslet, főképpen Kínában csökken, miután az ázsiai óriásállam visszafogja a napenergia-hasznosítás támogatását- írtuk .2016. szeptember 15-én.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás