Romániában épülhet Európa legnagyobb 1 GW-os naperőműve

2022. november 16.

Hírek

Egy londoni székhelyű befektetési cég, az Actis egyik leányvállalata, a Rezolv Energy nemrégiben megvásárolt egy naperőműves projektet Romániában. A tranzakciót követően a Közép- és Délkelet-Európában aktív cég egy 1,04 GW-os naperőművet építhet fel Arad megyében, amely elkészültét követően Európa legnagyobb naperőműve lesz.

Merre tovább napelemek? Tényleg nem éri meg többé új rendszereket telepíteni?

2022. november 10.

Hírek

Bár a kormány felfüggesztette az újonnan szerződő napelem-tulajdonosok számára a hálózati visszatáplálás lehetőségét, a napenergiára váltás továbbra is racionális és belátható időn belül megtérülő befektetés maradt. Az új szerződéseket ugyanis változatlanul szaldós elszámolás mellett köthetik az érintettek. Ráadásul érvényes az inflációs időszakok örök igazsága is: vedd meg ma, mert holnap többe fog kerülni.

Minden nagy parkolót napelemmel kell lefedni Franciaországban

2022. november 10.

Hírek

Franciaországban a Szenátus jóváhagyta azt az új jogszabályt, amely előírja, hogy napelemmel kell lefedni minden olyan parkolót, ahol legalább 80 autó parkolhat. További intézkedések között szerepel a nagy napelemes farmok építése az autópályák és vasutak mellett található üres területeken.

Petíciót indít a Greenpeace a napelemes fejlesztések kivégzése ellen

2022. október 28.

Hírek

A Greenpeace Magyarország „Napenergiát minden családnak!” névvel indít petíciót azért, hogy minél szélesebb körben hozzáférhetőek legyenek a napelemek, és tovább bővülhessen azoknak a magyar családoknak a köre, akik a napenergia segítségével csökkentik rezsiköltségüket. A szervezet élesen kritizálja a kormány frissen megjelent rendeletét, amellyel megtiltanák az új napelemes rendszereknél a hálózatra való betáplálást.

Hátra megyünk nem előre: megjelent a napelemes rémálom rendelet

2022. október 27.

Hírek

Megjelent a lakossági napelemek, vagyis a HMKE (háztartási méretű kiserőmű) szabályozása a Magyar Közlönyben. Az Orbán kormány beszántja az egészet, mint a katát, nem érdekli őket, hogy kialakult egy szaktudás, egy csomó cég, illetve szakember, amit érdemes lenne megmenteni, hanem elvágólag: vége.

Lefújták a napelemes pályázat újraindítását

2022. október 18.

Hírek

Mégsem lehet novembertől újra jelentkezni az ingyenmilliókkal kecsegtető napelem támogatásra, lefújták a pályázat második körét. Az újranyitás feltétele az uniós helyreállítási pénzek érkezése – írja Bank360.hu. A Technológiai és Ipari Minisztérium közleménye a cinizmus magasiskolája.

Miért a napelemes környezettudatos, vagy afelé törekvő családokat szívatja a kormány? HMKE hibernáció = energetikai armageddon?

2022. október 17.

Hírek

A kormány szerint a hálózat ennyi, napelem által termelt energiát NEM TUD BEFOGADNI, ezért a betáplálás lehetőségét felfüggesztik – ez a jövőben napelemet telepítőkre és azokra vonatkozik, akik nem adtak be igényt. Ők a jövőben közvetlenül a saját háztartásukban használhatják fel az energiát, nem kell hozzá a szolgáltató engedélye, de akkumulátor igen- így nem éri… Tovább »

A szél után a napenergiát is likvidálná Orbán – konzerválva a drága orosz gázfüggést

2022. október 15.

Hírek

A kormány váratlan napelemes jogszabály módosítása nem csak újabb döfés a hazai megújuló szektornak, de az egész 12 éves elhibázott energiapolitikának is látványos bizonyítéka. Az új napelemek hálózati betáplálásának (a megtermelt áram átvételének) tilalma az energiaválság közepén abszurd, de egy évtized dilettáns kormányzati munkája révén előállított helyzet. A napelemes iparág és a napelemet tervező sok… Tovább »

Napelem termeli az áramot a szegedi SPAR szupermarket számára

2022. szeptember 30.

Hírek

Áramfogyasztása több mint húsz százalékát napenergiából nyerte tavaly júniusban a Csillag téri SPAR szupermarket Szegeden, 2021 végéig pedig összesen 13 százalékkal járultak hozzá az üzlet teljes áramigényéhez a napelemek. A vállalat a közeljövőben újabb áruházakat szerel fel megújuló energiát hasznosító rendszerrel.