3 lépés a bolygónk védelméért

2022. május 17.

Hírek

A Földünk talán még sosem volt akkora veszélynek kitéve, mint napjainkban, hiszen a globális felmelegedés és a túlfogyasztás igencsak próbára teszi szeretett élőhelyünket. Fontos tehát, hogy egyénileg is olyan döntéseket hozzunk meg, amelyek hosszú távon megóvhatják ezt a csodálatos bolygót, mely emberek és állatok milliárdjainak ad otthont.

Ez a különleges napelem éjjel is termel áramot

2022. április 12.

Hírek

A kaliforniai Stanford Egyetem mérnöke, Sid Assawaworrarit a kollégáival egy hagyományos napelemet módosítva olyan eszközt épített, amely éjszaka is képes energiát termelni. Az újítás titka egy termoelektrikus generátor, mely az infravörös fényt hasznosítja.

Temetőbe telepítik Bécs következő közösségi naperőművét

2022. február 24.

Hírek

Idén tavasszal kezdi meg működését a következő közösségi naperőmű Bécsben, amely ezúttal a Központi Temetőben kapott helyet. A megtermelt áram egy részét helyben használják majd fel: a temetkezési vállalat járműveit töltik fel vele. Először azok vásárolhatnak részesedést, akik ügyfelei a Bécsi Temetkezési Vállalatnak.

Iskolák és hivatalok tetején is zöldáramot termel Bécs

2022. január 26.

Hírek

Az osztrák főváros célja, hogy 2030-ra Bécs teljes áramfogyasztásának tíz százalékát napenergia segítségével fedezze. Ezért a jövőben középületek – például iskolák, uszodák, hivatalok – tetejére is napelemeket telepítenek. Az első ötven épületre még idén sor kerül.

A napelemboom sötét oldala

2022. január 20.

Hírek

Nyilván örülök a növekvő magyar napelemkapacitásoknak, amelyek mára elérték a 2000 MW-ot (a Paksi Atomerőmű névleges kapacitását), de a bővülés feletti örömünk közepette jó, ha azt is észben tartjuk, hogy ez a gyarapodás döntően nem a helyi közösségek energiautonómiáját, a helyi gazdaságok megerősödését szolgálta, hanem külföldi (olykor offshore hátterű) befektetők, Fidesz-környéki oligarchák, vagy a kettő… Tovább »

Komoly bajok vannak a napelemes pályázatokkal

2022. január 12.

Hírek

Sem a lakhatási szegénységet, sem a légszennyezést nem csökkenti érdemben az a több mint 200 milliárd forint, amelyből önrész nélkül lehet napelemet telepíteni a háztetőkre. A G7 gazdasági portál nemrég mutatta be, hogyan maradnak ki a kistelepülési energiaszegénységben élők a rezsicsökkentésből, és hogyan hozza őket egyre nehezebb helyzetbe a tűzifaár drasztikus emelkedése. Az alsó hangon… Tovább »