Jó hír az önerős napelem beruházásoknál: 2023 végéig marad a szaldó elszámolás

2021. május 29.

Hírek

Az önerőből megvalósított napelemes rendszert telepítők 2023. december 31-ig szerződhetnek szaldó elszámolásban az áramhálózati cégekkel, ugyanakkor a beruházást állami támogatással megvalósítók esetében ezt idén július 1-jétől felváltja a bruttó elszámolás – adta hírül az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A MANAP nyílt levele a kormányzathoz

2021. április 26.

Hírek

Ezrek eshetnek ki ártatlanul a szaldóelszámolásból egy váratlan kormányrendelet-módosítás miatt. A MANAP Iparági Egyesület a határidők hosszabbítását kéri a Kormánytól, hogy a jóhiszemű ügyfelek az Otthonfelújítási támogatással vásárolt napelemes rendszereikkel a szaldó elszámolásban maradhassanak.

50 %-os állami támogatás napelemre: jól hangzik, de nem biztos hogy megéri

2021. április 16.

Hírek

Csúcsra jár a háztartási méretű kisebb napelemes rendszerek telepítése Magyarországon. A kivitelező cégeket az utóbbi időben elözönlötték a megrendelések, sosem látott bonanza van a piacon, a cégeknek tulajdonképpen az okozza a legfőbb gondot, hogy a halomra beérkező megrendeléseket hogyan teljesítsék.

Napelem rendszer a panelben vagy társasházban

2021. április 8.

Hírek

Sok szó esik a magánházak környezettudatos felújításának kapcsán a napelemekről. A napelem rendszer telepítése panelházak vagy társasházak tetejére egy hasonló kérdéskör és egyre népszerűbbé válik. Panelben vagy társasházban azonban a közös villanyóra és közös tetőzet miatt kicsivel bonyolultabb a napelem rendszer telepítésével járó papírmunka.

Tovább csúszik az energiahatékonyság

2021. március 11.

Hírek

Eredetileg úgy volt, hogy már 2021. január 1-jétől csak közel nulla energiaigényű épületre lehet használatba vételi engedélyt kiadni, most már másodszor ad a kormány haladékot az építtetőknek.

JA Solar napelemek Magyarország legnagyobb naperőművében

2021. március 7.

Hírek

A pekingi központú JA Solar számos jelentős naperőműhöz szállította már a világ élvonalába tartozó moduljait. A Kaposvár mellett felépült Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb, 100 MW-os erőműjében 54 MW-nyi teljesítményhez a JA Solar moduljai szolgáltatják az energiát.

Nem csodaszer a sivatagi napelempark, sőt

2021. február 13.

Hírek

A sivatagokról azt gondolhatnánk, hogy ideális helyszínei a naperőművek telepítésének, hiszen óriási nyílt terepek, általában kedvező domborzati viszonyokkal, értelemszerűen rengeteg napsütéssel. A világ tíz legnagyobb naperőműve mind sivatagban, vagy ahhoz hasonlóan száraz vidékeken üzemel. A Szahara 20 %-os beépítése 0,16, 50 %-os beépítése pedig 0,39 fokkal növelné a Föld átlaghőmérsékletét.

Bécs napelemben is rekorder

2021. január 23.

Hírek

Sosem volt még ennyi napelem Bécsben. Az osztrák energiaszolgáltató, a Wien Energie 2020-ban 26 megawattnyi új napelemet telepített, ami éves rekordot jelent. A 260 napelemrendszer összteljesítménye már 60 megawatt, ami 25.000 háztartást képes ellátni árammal. A cél a teljesítmény megtízszerezése 2030-ig környezetbarát napelemparkokkal.