Hirdetés

Az EU javaslata szerint több milliót euróval támogatnák meg a hullám- és árapály-energia ipart, hogy 2050-re az unió energia igényének már tizedét ebből tudják fedezni.

A pénzinjekció egy 250 millió eurós befektetési alapban öltene testet, és emellett további 70 millió eurós keretet szánnának a biztosításokra, kölcsönökre és garanciákra. Ezzel támogatnák a hullám és árapály energiában rejlő potenciálok kiaknázását.  A pénzt az EU és a tagállamok adnák, és mentőövként működne azon cégek számára, akik az energia piac és a pilotprojektek közötti „halálvölgy” területre merészkednek.

„Ez egy átfogó, ambiciózus terv az óceáni energia kiépítésére Európában – a kezdő K+F-től az üzembe helyezésig” mondta az EU környezeti megbízottja, Karmenu Vella, egy brüsszeli értekezleten. Rémi Gruet az Ocean Energy Europe kereskedelmi vezérigazgatója szerint „A projekt költségvetését újra kell gondolni, hogy áthidaljuk az űrt a kockázatkerülő kereskedelmi hitelezők és a szűk pénzügyi keretekkel rendelkező hatóságok között. Az ütemterv javaslata szerint a megoldások megfelelnek a kockázatcsökkentés elvárásainak és megnyitják a tőke előtt az utat – a mérföldkövek között támogatások, garanciák és biztosítások.”

A szektor számára további jó hírt jelent a cornwalli Carnegie Wave Energy cég bejelentése egy 9,6 millió eurós EU alapról, ami lehetővé tenné Anglia üzleti felhasználású hullámerőmű projektjének összekötését a hálózattal.  2018-ban egy 15 megawattos sort helyeznek üzembe a cornwalli hullámenergia központban, mielőtt 2021-es, kereskedelmi csatarendbe állítása is megtörténne. 

Egyenlőre még fantáziarajzon

A Brexit mellett kampányoló helyi képviselő és korábbi környezetvédelmi miniszter George Eustice szerint a fenti hírek is mutatják, hogy Cornwall „jól helyezkedett ahhoz, hogy meghatározó szerepet játszhasson Nagy-Britannia hírnevének és vezető szerepének megerősítésében a partmenti megújuló energiák területén.”

Jelenleg Európában működik a világ hullám és árapály energiával foglalkozó cégeinek nagyjából a fele, a tisztviselők szerint pedig az iparág 635 milliárd eurót tudna hozni az évszázad közepére, éves szinten kb. 53 milliárdnyit.  Pillanatnyilag 4 projekt van folyamatban, amik a tervek szerint 1,5 gigawattnyi energiát szolgáltatnának, és az iparág szóvivői szerint 400 000 új munkahelyet is teremtenének.

Az Atlantis Resources nevű cég még idén befejezi a skóciai 6 megawattos MeyGen nevű projektjének első fázisát, amit 86 megawattra futtatnak fel, de a teljes kapacitását 2025-ben éri el 398 megawattal. A vállalat igazgatója, Tim Cornelius szerint a skóciai portfóliónkban egyedül az Atlantis 640 megawattot ad, ami nem kevesebbet jelent, mint egy olyan új gyártási szektor megvalósítását Európában, ami egy kiszámítható és megbízható megújuló energián alapszik. A  theguardian.com szerint Észak-Írországban a DP Energy állítása szerint előrehaladott állapotban van a 10 megawattos árapály erőműve Fair Headben, ami egy 100 megawattos projekt első fázisa.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás