A rovat kizárólagos támogatója

Barrack Obama örökre megtilthatja azt, hogy az Egyesült Államok egyes tengeri területein olajfúrótornyok épüljenek egy 1953-as offshore bérlést szabályozó törvénnyel.

Mára várják a bejelentést, azonban a Fehér Ház még az Associated Press értesülését sem kommentálta egyelőre. A törvény engedélyt ad az elnöknek arra, hogy az Egyesült Államokhoz tartozó óceáni térségekben jelenleg nem bérbe adott területek bérbe adását örökre megtiltsa. Ráadásul a törvénynek nincs olyan része, amely engedélyt adna az elnök utódjának arra, hogy visszavonja a döntést, tehát Donald Trump sem tud ellene sokat tenni.


Trump korábban azt mondta, hogy több állami földet nyitna meg az olaj- és földgázkitermelőknek, hogy az Egyesült Államok kitermelését növelje.  Obama lépése az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger nagy részét örökre elzárná az olajcégek elől, bár ezekben a régiókban eleve többnyire problémás az olajkitermelés.



Az elnök lépése újra felhevítheti a vitát a környezetvédelemről, az energiafüggőségről, a klímaváltozásról és az elnök hatalmáról.



Mint bármely más környezetvédelmi intézkedés, amit Obama meghozott, ez is bírósági úton érvényteleníthető lenne, de várhatóan ez a folyamat Trump négyéves elnökségi ciklusát kitöltené, a republikánus többségű kongresszus viszont megváltoztathatja a törvényt.

Korábban környezetvédelmi okokból Bill Clinton és George H. W. Bush is tiltották már meg olajvállalatoknak a fúrótornyok létrehozását a törvény segítségével, de csak átmenetileg- irta a CNBC– re hivatkozva a Portfólió.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás