Hirdetés

Egy nemzetközi környezetvédelmi alapítvány, a Bellona szerint az oroszok odahaza elsumákoltak egy két és fél hónapos leállást eredményező problémát az alig egy éve beindított, a Paks II. erőműbe is szánt új reaktortípussal.

A Bellona írását a Pakskontroll projektet futtató Energiaklub szúrta ki. Ki is rakták a Facebook oldalukra – a cikk rövid összefoglalójával együtt. E szerint a civilszervezet kiderítette, hogy a Paksra tervezett VVER-1200 (más néven AES-2006) reaktorok prototípusának súlyos konstrukciós problémája van.
 


Az írással kapcsolatban a Roszatom állami atomenergetikai konszern sajtófőosztálya az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünknek:

Az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern nyílt és átláthatóan működő vállalat, amely kellő időben tájékoztatja a közvéleményt és a sajtót az orosz atomerőművekben bekövetkező eseményekről. Így történt ez 2016. november 10-én is, amikor a novovoronyezsi atomerőmű környezetében működő tömegtájékoztatási eszközök tájékoztatást kaptak a novovoronyezsi atomerőműtől a 6. számú blokk leállásának okáról.
Elegendő megnézni a 2016. november 10-i sajtómegjelenéseket, hogy erről bárki meggyőződhessen.
Ria-NovosztyiKommerszant-Voronyezs; Rosszijszkaja GazetaKomszomolszkaja Pravda

2016. november 15-én összeült az atomerőmű építését irányító stáb, amelynek tanácskozásán közölték a leállás okát. Az erre vonatkozó új információról szintén azonnal tájékoztatták a sajtót. Külön is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ajánlásait maradéktalanul betartja a konszern. Ezek az ajánlások kizárólag olyan esetekben írják elő a lakosság tájékoztatását, amelyek valamilyen mértékben nukleáris kockázattal kapcsolatosak. Az adott esemény semmiféle – még elméleti kockázatot – sem jelentett a lakosság számára; az atomerőművi eseményeket besoroló nemzetközi INES-skálán nulla fokozatú besorolást kapott, tehát nem volt jelentésköteles. Ennek ellenére a Roszenergoatom tájékoztatta a sajtót a novovoronyezsi blokk helyzetéről.
A 6. számú blokk a próbaüzemben működő generátor lekapcsolódása miatt állt le. Ebben a próbaüzemi szakaszban a blokkon számos műszaki vizsgálatot és mérést végeznek, és különböző üzemállapotokban tesztelik az új berendezéseket. Az észlelt meghibásodások kijavíthatóak. Ez teljesen megszokott a próbaüzemben működő erőművi blokkokon, függetlenül az energiaelőállítás módjától (azaz függetlenül attól, hogy szén-, gáz- vagy atomerőműről van-e szó.)

A generátor javítása után 2017. január 26-án a novovoronyezsi 6. blokkot ismét 100 százalékos teljesítményszintre kapcsolták. Jelenleg a blokk komplex próbaüzeme zajlik, amelynek végeztével megkezdődik a kereskedelmi üzem. A kiegészítő vizsgálatok, illetve üzemi próbák után a tapasztalatok figyelembevételével a berendezés szállítójával történt megállapodás alapján az összes ilyen típusú generátor kialakítását tökéletesítik. Az egyes energiatermelő létesítmények számára szállított berendezések mindegyike több szakaszos átvételen, illetve próbaüzemen esik át. A próbaüzemet először a gyártóműben hajtják végre, majd ezt követik az erőművi környezetben végzett tesztek.

Az atomerőmű kereskedelmi üzemének kezdete előtt ezek a mérések és vizsgálatok befejeződnek. A paksi atomerőmű új blokkjai számára a turbina és a generátor szállítóját még nem választották ki, erre az orosz fővállalkozó nemzetközi tendert fog kiírni. A paksi atomerőmű két új blokkja számára készülő berendezések meg fognak felelni a legszigorúbb biztonsági követelményeknek, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és az európai atomerőműveket üzemeltetők szervezete ajánlásainak. Mi több, a Paks II atomerőmű számára készülő berendezések esetében már hasznosítani tudják más atomerőművi projektek építési és üzemeltetési tapasztalatait is.


Paks2 – bóvlit sóznának ránk Putyinék?

Paks2 - bóvlit sóznának ránk Putyinék?

Paks 2-t nem kellett tendereztetni, mert egyetlen konstrukció felelt meg a magyar előírásoknak. Az, amelyikből az első példány 2,5 évvel a tender lefújása után készült el. És amelyik most október végi teljes üzembe állását követően majdnem három hétig működőképes is volt. Aztán le kellett állítani, mert besült a generátor. 6 napig nem beszéltek az oroszok az új zászlóshajó reaktor leállásáról.
De erről hat napig hallgattak az üzemeltetői és a gyártói. Logikus, hogy a kormánynak ez az egyetlen erőműtípus felel meg. Idiótáknak ócskavas dukál. Csakhogy erre a kivételes termékre, amely építés alatt összeomlott a Leningrád 6-os és a belorusz osztoveci erőműben is, Novovoronyezsben (képünkön) pedig 3 hetet bírt ki üzemben, a magyar kormány minimum 4000 milliárd forintot készül eltapsolni az adófizetők pénzéből- írtuk még novemberben.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás