Baljós árny: gyorsul az óceánok melegedése

2017. március 14. 18:30

Baljós árny: gyorsul az óceánok melegedése

A fosszilis üzemanyagok használatának a számos előny mellett van egy katasztrofális mellékhatása is, a teljes földi klíma felmelegedése, és egy friss tanulmány azt bizonyítja, hogy az óceánokban ez a vártnál gyorsabban megy végbe.

Az extra hő 90 százaléka az óceánokba kerül, és ennek a mérését 2005 óta segíti az Argo nevű rendszer, egy körülbelül 3500 lebegő bólyából álló hálózat, amely a felszíntől egészen 2000 méteres mélységig gyűjt hőmérsékleti adatokat.

Az óceáni klíma múltjával kapcsolatban azonban igencsak hiányosak az adataink. Ezen próbál változtatni a Science Advances tudományos lapban publikált tanulmány, amelyben kijavították a múltbéli mérések ismert hibáit, lefuttattak néhány fejlett számítógépes modellt, és néhány frissebb, alapos megfigyelésre épülő adatsoron is lefuttatták a számításokat, hogy igazolják a módszer pontosságát. 

A tanulmányban egészen az 1950-es évekig visszanyúltak, hogy pontosabb képet kapjunk a klímaváltozás folyamatáról. A kutatás egyik legfontosabb eredménye, hogy az óceánok felmelegedése a korábban sejtettnél 13 százalékkal gyorsabban ment végbe, és a felmelegedés üteme gyorsul. 1992 óta kétszeres a felmelegedés rátája, mint 1960 óta. Az is kiderült, hogy csak 1990 óta érzékelhető a felmelegedés 700 méteres mélységen túl. Az új ismeretek az óceánok felmelegedéséről, a meleg mélybe hatolásáról megfelelnek a klímamodelleknek, és ismételten azt támaszják alá, hogy a klímaváltozást nagyrészt az ember okozta-- írta a The Guardian.-ra hivatkozva az index.

Erősen elmérték a felmelegedést

Erősen elmérték a felmelegedést

Sokkal komolyabb mértékben melegedett fel a Föld az 1970-es évek óta, mint ahogy azt eddig véltük – derült ki a kaliforniai Lawrence Livermore Nemzeti Laboratórium munkatársai által elvégzett vizsgálatból- írtuk 2014 októberében.

 
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés