A rovat kizárólagos támogatója

25 napja a 12 automata légszennyezettségi mérőállomásból egyetlen sem működik Budapesten! Az elmúlt 8 évben folyamatosan gyengül a környezetvédelmi hatósági rendszer.

Budapest egyetlen mérőállomásáról sem érkeznek légszennyezettségi adatok augusztus 18-a óta. A Levegő Munkacsoport elfogadhatatlannak tartja, hogy 25 napja a 12 automata mérőállomás egyikétől se juthatnak semmiféle adathoz a fővárosi levegő minőségéről sem a hivatalos szervek, sem az állampolgárok, sem civil szervezetek. Szükség esetén az önkormányzat se tud intézkedéseket hozni.

A hivatalosan a környezetvédelmet felügyelő Földművelésügyi Minisztérium alá rendelt Országos Meteorológiai Szolgálat arról tájékoztatta a környezetvédő szervezetet, hogy a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjánál történt meghibásodás. A múltban sem volt ritka, hogy egyes mérőállomások hosszabb-rövidebb ideig nem szolgáltattak adatot, a mostani leállás azonban példátlan, ahogyan az is, hogy semmiféle információ nem érhető el sem a leállás pontos okáról, sem arról, hogy mikortól várhatók ismét adatok.

Az illetékesek nagy büszkeséggel jelentették be 2015 májusában, hogy  svájci segítséggel megújult az országos légszennyezettségi mérőhálózat.


Jelenleg az alábbi figyelmeztetés olvasható az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM)honlapján: 

Technikai okok miatt a Pest Megyei Kormányhivatal mérőállomásaitól adatkiesés várható.

A HATÁRÉRTÉKEK HIBÁS HASZNÁLATÁBÓL EREDŐ EGYÉB INTERNETES OLDALAKON ALKALMAZOTT SZÍNEZÉSTŐL ÉS FÉLRETÁJÉKOZTATÁSTÓL ELHATÁROLÓDUNK!     >> Tovább


„Magyarországon évente több mint 14 000 ember veszti idő előtt életét a légszennyezettség miatt. A megbízható mérőhálózat alapvető fontosságú a lakosság tájékoztatása, a szmogriadó különböző fokozatainak elrendelése és egyes forgalomvonzó beruházások engedélyezése szempontjából” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. A Levegő Munkacsoport azonnali intézkedést és tájékoztatást vár az illetékes hatóságtól.



A 444.hu megkereste az Országos Meteorológiai Szolgálatot, ahol megtudta, hogy bár az LM posztjának a címe 25 NAPJA EGYETLEN LÉGSZENNYEZETTSÉGI MÉRŐÁLLOMÁS SEM MŰKÖDIK BUDAPESTEN!  technikailag ugyan nem igaz, mivel az állomások igenis működnek és folyamatosan mérik a szennyezettséget, a civilek jelentős részben mégis igazat írnak. A rendszer ugyanis augusztus közepe óta képtelen továbbítani a begyűjtött adatokat. Emiatt van az, hogy az OMSZ met.hu nevű oldalán a budapesti légszennyezettségi előrejelzés linkjére kattintva ez a szöveg fogad:

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózatnál felmerülő technikai okok miatt (adatkimaradás a Pest Megyei Kormányhivatal mérőállomásai esetén) az előrejelzés átmenetileg szünetel.

Az aktuális szennyezettségi adatok linkjeit végigkattintgatva jól látható, hogy augusztus 18. óta valóban nem frissültek az értékek, egyetlen, szeptember 6-ai fellángolást kivéve, de a rendszer azóta megint összeomlott állapotban van. Az OMSZ-nél a kérdésre azt mondták, hogy a szennyezettségi adatokat ugyan valóban ők kezelik – vagyis kezelnék, ha azok megérkeznének – de maga a hálózat és annak üzemeltetése  nem az ő kezükben van, hanem a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjáéban. Praktikus elrendezés, hiszen az OMSZ és a kormányhivatal más-más minisztérium alá tartozik. 

A hiba és annak kijavítása tehát a kormányhivatal reszortja.  A kormányhivatal a 444.hu kérdésére azt hangsúlyozta, hogy bár tényleg leállt az adattovábbítás, folyamatosan mérnek a műszerek és folyamatosan elemzik a szakemberek az adatokat a budapesti légszennyezettséggel kapcsolatban. Kihagyás nélküli, folyamatos az adatgyűjtés az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) Pest Megyei Kormányhivatal által üzemeltetett alközpontjában. Szóval akkor, bár az OMSZ nem kap semmiféle adatot majdnem egy hónapja, mégis észrevették volna, ha mondjuk szmogriadóközeli helyzet alakul ki?

A levegőminőség monitorozása továbbra is megszakítás nélküli, a szakemberek hangsúlyozzák: a levegő minőségében rendkívüli intézkedésre okot adó változást nem tapasztaltak sem augusztusban, sem szeptemberben. 

De akkor mi történt a rendszerrel?

Augusztus 18-án áramkimaradás történt az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat (OLM) Pest Megyei Kormányhivatal által üzemeltetett (PMKH) alközpontjában. Ennek következtében informatikai probléma lépett fel, amely megakadályozta, hogy az országos mérőhálózathoz a mért adatok azonnal eljussanak. 
És hogy miért tart majdnem egy hónapja a hibajavítás?
Erre a kérdésre a kormányhivatal elegánsan elkerülte a választ: a műszaki meghibásodást követően a Pest Megyei Kormányhivatal megtette a szükséges intézkedéseket az adatszolgáltatás mielőbbi helyreállítására. A számítógépek javítása már megtörtént, jelenleg a rendszer tesztelése és az adatbázis telepítése történik. A hét második felében várhatóan a teljes helyreállítás befejeződik.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás