Hirdetés

Donald Trump, a szénégetés nagy barátja azt ígérgethet, amit akar, viszont a piacgazdaság törvényeivel ő sem szállhat szembe, hiszen a nagyüzemi napenergiás áramtermelés költségei már idén arra a szintre csökkentek, amit az amerikai energiaügyi minisztérium csak 2020-ra tervezett.

A nagyüzemi termelésben egy wattnyi termelőkapacitás 1 dollárba, egy kWh áram ára pedig csupán 6 centbe kerül- írja a Quartz. A kereskedelmi és lakossági áramtermelés költségei egyelőre még 11, illetve 14 százalékkal felette vannak a 2020-ra kitűzött célnak, de az árgörbe alakulása ott is bíztató.

A napenergiatermelés költségeinek gyors csökkenésére tekintettel az energiaügyi minisztérium 2030-ra új célokat fogalmazott meg. Ezúttal már nem a költségek csökkentését célozzák, hanem az áramtermelésen túli feladatokra koncentrálnak: a lakossági és kereskedelmi napkollektorok biztonságos csatlakoztatására a hálózathoz, illetve olyan technológiák fejlesztésére, amivel a napenergiát közvetlenül hőtermelésre is használhatnák.

A totális áttörés a költségek csökkenése ellenére még várat magára. A napenergia aránya ugyan gyorsuló ütemben nő a nagyüzemi áramtermelésben, de 2016 végére se érte még el a teljes termelés 1,5 százalékát. Donald Trump, a szénégetés nagy barátja azt ígérgethet, amit akar, viszont a piacgazdaság törvényeivel ő sem szállhat szembe, hiszen a nagyüzemi napenergiás áramtermelés költségei már idén arra a szintre csökkentek, amit az amerikai energiaügyi minisztérium csak 2020-ra tervezett. Via 444.hu.

Hamarosan robbant a napenergia

Hamarosan robbant a napenergia

Újabb történelmi mérföldkőhöz érkezik a napenergia – idén év végén a fotovoltaikus napelemek telepített globális összkapacitása várhatóan utoléri és meghaladja majd az atomerőművekét. A napelemek hódítása pedig folytatódhat, így 2022-ben már kb. kétszer akkora lesz a világszerte telepített fotovoltaikus kapacitások összege, mint az atomerőműveké.

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás