A Fidesz nem támogatja a paksi erőmű bővítését

2017. december 24. 8:26

A Fidesz nem támogatja a paksi erőmű bővítését

Hogy miért? Mert drága és veszélyes! Ezt Medgyesy Balázs, a Fidesz környezetvédelmi szakértője nyilatkozta - igaz még 1994 -ben. Azóta volt egy fukusimai nukleáris tragédia, ma már olcsóbb az atomnál a megújuló energia, az Orbán-kormányban szitokszó lett a környezetvédelem, az energiafüggetlenséget pedig az unokáinkat is eladósító Paks2 orosz hitelben találta meg a kormánypárt.

Már így is veszélyesen nagy az atomenergia túlsúlya az országban, állítja Medgyesy Balázs, a Fidesz környezetvédelmi szakértője. Ráadásul az atomlobbi sokmilliárdot követelne a bővítésre, és hiába próbálják olcsónak beállítani, valójában ha mindent számba veszünk, az atomenergia a legdrágább energiaforrás, mondja Medgyesy, aki egyben a Fidesz alelnöke is.


A múltban az index kutakodott, és ásta elő a Népszava 1994. január 14-i számát. Íme a teljes beszélgetés:

- Engedhetünk-e az atomzsarolásnak?

- Ha a kormány ma enged a paksi atomerőmű követelésének, akkor semmi biztosíték nincs arra, hogy a későbbiekben nem állnak elő újabb igénnyel, annak érdekében, hogy fejlesszék az erőművet, újabb sokmilliárdot költve rá. A magyar villamosenergia-termelésnek már így is 45 százaléka származik az atomerőműből, s a fenyegetés beváltása gondokat okozhatna a gazdaság működésében.

- Hogyan lehet kimenekülni ebből a helyzetből?

A Fidesz szerint nem szabad újabb atomerművet építeni Magyarországon, sem a paksi erőművet bővíteni.

Úgy gondoljuk, több dinamikus, gyorsan beindítható, kisebb erőművet kell építeni. A fenyegetés kivédésére pedig fölöslegben lévő magyar mezőgazdasági terményeket kellene eladni a keleti piacokra, amiért cserébe villamosenergiát vásárolhatnánk.

- Miért nem támogatja a Fidesz az atomerőművek építését?

- A közelmúltban volt Pakson egy kisebb „nukleáris esemény”, nem zárhatók ki a balesetek sem. Bár ma azt mondják, hogy a hasadóanyagból lehet legolcsóbban idehaza energiát nyerni, szerintünk mégis ez a legdrágább energiaforrás,
hiszen az így termelt energia árában csak a közvetlen termelési költség van benne. Ha beleszámítanánk a hulladékelhelyezés költségeit, továbbá az uránkitermelés során keletkező környezeti ártalmak elhárításának kiadásait, kiderülne, ez a legdrágább energiaforrás.
 

Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés