A rovat kizárólagos támogatója

Több mint 130 légpuska-lövedéket találtak egy megölt orangután testében Borneó szigetének indonéziai részén. A lövések nagyobb része a főemlős fejét érte, de a testén késnyomokat is találtak.

A körülbelül 5-7 éves hím állatra tegnap találtak Kutaj régióban – közölte a Centre for Orangutan Protection orangutánmentő szervezet élőhelyvédelmi szakembere.  "Soha még ennyi lövedéket nem találtunk egyetlen orangutánban sem az állatok és az emberek közötti konfliktusok történetében Indonéziában" – tette hozzá.

Múlt hónapban Közép-Kalimantan tartomány egy folyójában találtak orangutántetemet, 17 légpuskalövedék volt benne. Az állatot a vízbe dobás előtt lefejezték.

Orángután mentés Borneón Orángután mentés Borneón
A képre kattintva galéria nyílik.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a súlyosan veszélyeztetett fajok között szerepel a borneói orangután. A szervezet becslései szerint Szumátrán kevesebb mint 15 ezer, Borneó szigetén nagyjából 54 ezer orangután él vadon. Fennmaradásukat az orvvadászat és az őserdők irtása veszélyezteti. Az egyre nagyobb területet elfoglaló olajpálma-ültetvények miatt gyakoriak a konfliktusok a lakosok és a főemlősök között, amelyek behatolnak az ültetvényekre és a településekre.  Az orgazdák azért rendelik meg az orangutánokat az orvvadászoktól, hogy társállatnak adják el őket. (MTI)

Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt

Napi 6-12 orángután pusztul el a pálmaolaj miatt

A legtöbbünk által használt pálmaolaj miatt alakulhat ki a világ legnagyobb ökológiai katasztrófája, amelyben eltűnhetnek a Föld színéről a főemlősök is. Percenként hat focipályányi dzsungel tűnik el – írtuk 4 éve.

Borneó és Szumátra két olyan csodálatos térsége a Földnek, ahol a természet gazdagsága még mindig lenyűgöző. Ezeken a területeken a leghosszabb a védett élőlények a listája. A dél-kelet ázsiai Szumátrán és Borneón csaknem 20 ezer virágos növény, 3 ezer féle fa és 300 ezer állatfaj él és számuk évről évre több ezerrel növekszik, ahogy a tudósok kezdik felfedezni a vidék dzsungeleit.

 

 

Mindezen kincsek ellenére a buja növényzet folyamatosan fogy, óránként 300 futballpályányi esőerdőt pusztítanak ki, hogy helyébe pálmaerdőket ültessenek, amelyből a pálma olajat nyerik. Percenként hat focipályányi dzsungel tűnik el.

 

 

 
hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás