A palackozott vizek 90 %-a mikroszkopikus műanyaggal szennyezett

24.hu

2018. március 15. 23:06

A palackozott vizek 90 %-a mikroszkopikus műanyaggal szennyezett

Vizsgálatot kezdeményezett az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO), hogy felmérjék a palackozott ivóvizek potenciális kockázatait, miután egy friss tanulmányban megjelent, hogy nagy mennyiségű mikroszkopikus műanyag van a világ legkedveltebb palackos vizeinek, több mint 90 százalékában.

A tanulmány készítői 259 palacknyi víz összetételét elemezték ki. Az ásványvizek kilenc ország 19 forrásából származtak, és 11 különböző márkához tartoztak. Ez a legnagyobb ilyen vizsgálat, amit valaha végeztek – írja a BBC.

A palackos vizek 93 százaléka volt szennyezett műanyaggal. Literenként, átlagosan 10.4 darab, 100 mikronnál nagyobb (kb. emberi hajszál méretű), illetve 314 darab, 100 mikronnál kisebb (mikroszkopikus méretű) műanyag szálat találtak. Az 259 palack közül csak 17-ben nem volt műanyag.

Egy korábbi elemzés műanyagszennyezést mutatott ki a csapvízben, a sörökben, a tengeri sókban, és a halakban. A WHO jelenlegi álláspontja szerint, a műanyagdarabkák fogyasztásának nincs egészségügyi kockázata. Nem tisztázott azonban, hogy milyen hatása van az emberi szervezetre, ha valaki egy életen át ki van téve neki.

Bruce Gordon, a WHO víz és szennyvízügyi koordinátora szerint nincs ok pánikra, de hozzátette, hogy nincsenek még kutatások, amik a műanyagszennyezés hosszútávú hatásait vizsgálták. Egyelőre fogalmunk sincs, hogy tartalmaznak-e a műanyagrészecskék toxikus anyagokat, és arról sem, hogy mit csinálnak az emberi szervezetben - írta a 24.hu.

Meddőséget okozhatnak a palackos ásványvizek

Meddőséget okozhatnak a palackos ásványvizek

Gondolta volna, hogy a legtöbb ásványvíz annak ellenére, hogy egészséges vizet tartalmaz, mégis rendkívül káros lehet az emberi szervezetre. Újabb káros kémiai anyag, amelyet a csomagolóipar használ.

Évekkel ezelőtt a drágább ásványvizek palackjaiból és a jobb csomagolóanyagokból kivonták a test ösztrogénműködését károsan befolyásoló BPA hatóanyagot, most azonban német kutatók egy újabb veszélyes összetevőre találtak, a DEHF-re. A palackok rugalmasságát biztosító DEHF is a hormonrendszert bombázza, de jelentésükben kitértek arra is, hogy vizsgálatukban 24520 kémiai összetevőt találtak még. Azt még nem tudják, hogy a férfiak androgén működését melyik teheti tönkre.
Hozzászólások

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés

hirdetés