A rovat kizárólagos támogatója

A nyári városlátogatások kellemes kikapcsolódást jelentenek. Az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség ugyanakkor felhívja a turisták figyelmét, hogy a tíz leglátogatottabb európai város levegőjének belélegzése olyan, mint ha naponta 1-4 cigarettát szívnánk el.

Különböző forrásokra támaszkodva az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E, amelynek a Levegő Munkacsoport is tagja) kimutatta, hogy a légszennyezésnek milyen egészségügyi hatásai vannak ezen a nyáron a leglátogatottabb Európai városokban. A légszennyezettség és a cigarettázás összehasonlítását a Berkeley Earth kutatásai alapján készítették a levegőben található finom részecskék (PM2,5) koncentrációja alapján. Ezek szerint például Londonban három, Párizsban kettő, Prágában pedig négy „cigarettát szív el” naponta minden turista. 

„Azt javasolják a szakemberek, hogy ha szennyezett a levegő, ne végezzünk fizikai tevékenységét és ne együnk a szabadban. Azonban a nyári városlátogatások éppen erről szólnak: a városi sétákról és az éttermek, kávézók teraszain üldögélésről. Ezáltal a turisták, a gyerekeket is beleértve, arra kényszerülnek, hogy olyan levegőt szívjanak, ami napi egy-négy cigaretta elszívásával egyenlő” – jelentette ki Jens Müller, a T&E levegőminőségi és dízel koordinátora.

 „Budapesten sem lélegezhetnek fel az ide látogatók: az itt lakókhoz hasonlóan napi három cigaretta elszívásával egyenértékű szennyező anyagot lélegeznek be” – tette hozzá Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. „A helyzet javításához elsősorban lakossági összefogásra van szükség, hiszen számos kutatás bizonyította, hogy minél erősebbek egy városban a civil szerveződések, annál jobb ott a környezet állapota. Fontos, hogy a lakosok tájékozódjanak a helyzetről, beszéljék meg ismerőseikkel, jelezzék a sajtónak és a döntéshozóknak, hogy itt az ideje változtatni.”  

A helyzet ugyanakkor valószínűleg rosszabb, mint amit a hivatalos adatok mutatnak. Erre utalnak civil szervezetek mérései Belgiumban, Bulgáriában  Olaszországban  Németországban;  és Magyarországon is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás