Hirdetés

Sikeres próbaüzem után elindította kereskedelmi termelését a Dunai Solar Park, a MET Csoport első megújuló energia-beruházása. A közel 9000 háztartást ellátó 17,6 MW-os naperőmű a vállalatcsoporthoz tartozó százhalombattai Dunamenti Erőmű ipari területén épült meg.

A MET Csoport a beruházás előkészítését 2016 elején kezdte meg, a tervezési-engedélyezési folyamat pedig 2016 augusztusában indult. Közel kétéves előkészítést követően az építkezés alig egy év elteltével, 2018 augusztusában fejeződött be. A sikeres tesztidőszak után a MET Dunai Solar Park már kereskedelmi üzemben termel. 
A MET Csoport a 25 millió euró értékű beruházást piaci alapú banki projektfinanszírozás bevonásával, állami támogatás nélkül hajtotta végre. A legújabb technológiákra épülő naperőmű várható élettartama legalább 25 év, amely időszak első húsz évére a kötelező átvételi (KÁT) engedély szerinti szerződés biztosít árbevételt. A beruházás a Dunamenti Erőmű peremterületén, illetve egy korábban halgazdaságként működő területen épült meg, így új, értékteremtő funkciót biztosít az eddig kihasználatlan területeknek.
 
„A MET Csoport új üzleti stratégiájának egyik kulcseleme a sokoldalú eszközportfólió kiépítése, amelynek elengedhetetlen része a megújuló energiaforrások felé nyitás. A fenntarthatósági szempontok mellett üzleti fantáziát és jövedelemtermelő képességet egyaránt látunk benne” – mondta a MET Dunai Solar Park ünnepélyes átadója után Horváth Péter, a MET Dunai Solar Park ügyvezetője, egyben a MET Power üzletfejlesztési igazgatója. 

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy városunk ad otthont Magyarország egyik legnagyobb naperőművének. Százhalombatta energiatermelésének új mérföldköve a MET Csoport beruházása, amely tisztán zöld fejezetet indít el városunk életében” – mondta Vezér Mihály, Százhalombatta polgármestere. A profitline szerint a  MET Csoport további befektetéseket is tervez, összesen 50–100 megawatt beépített teljesítményű napelempark létrehozása a cél Magyarországon.

Nézegess képeket arról, hogy hogyan épült Magyarország jelenleg legnagyobb naperőműve >>>


Mi az a MET? Tettük fel a férdést egy 2 évvel ezelőtti cikkünkben.

Járadékvadászat és a haveri kapitalizmus modelljei a magyar energiapiacon (2011-2015) – A magyar kormány és a MET – történet elemzése.  A korrupció terjedése Magyarországon nem új keletű. Azonban, amikor Orbán Viktor vezérletével 2010-ben a Fidesz kétharmadnál nagyobb parlamenti többséget szerzett, új helyzet állt elő. Azóta a magyar gazdaságtörténetben eddig még nem ismert módszerekkel utat nyitottak a szűk családi kört és haverokat kivételezett helyzetbe hozó kapitalizmusnak. Ennek egy esettanulmányát – a MET-csoport működésének hátterét – mutatták be október 26-án az Energiaklub által szervezett konferencián. 
Egy most elkészült kutatás az eddigieknél mélyebben, részletesebben és elméleti modellek segítségével vizsgálja a magyar kormány egy szabályozási döntésének hatását két piaci szereplőre: az állami tulajdonban lévő MVM Partner Zrt-re, és egy állami-magán tulajdonban lévő cégcsoportra (MET-csoport). Megjelenik a történetben Csányi és Hernádi is, és gyakorlatilag az összes korrupciós modellre példát kapunk ebben az egyetlen esettanulmányban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás