A rovat kizárólagos támogatója

Jair Bolsonaro új brazil elnököt épp csak beiktatták, máris elnöki rendeletben szállt bele a természetvédelembe: az őslakos rezervátumok felügyeleti hatáskörét áthelyezte az üzleti lobbi irányítása alatt álló mezőgazdasági minisztériumhoz. Mivel a minisztériumot nagyon erős szálak fűzik a földműveléssel foglalkozó vállalatokhoz, nem kérdés hogy kinek az érdekeit tolja majd előtérbe.

Brazília frissen felesküdött szélsőjobboldali elnöke, Jair Bolsonaro legelső intézkedése a minimálbér emelése – ennek tudható be az a tömeg, amely az új államfőt várta, és amelynek mérete azért jóval elmaradt a várttól. Kormányzati illetékesek ugyanis előzőleg 500 ezer emberre számítottak. Bolsonaro beiktatása ellen őslakosok tiltakoztak, miután kiadta az utasítást, hogy az esőerdők őslakosainak földjeit és rezervátumait a földművelésügyi minisztérium hatókörébe adják.

Mi a pontos intézkedés?

A most létrehozott család-, nő- és emberi jogi minisztérium hatáskörébe helyezték át az országban élő mintegy 900 ezer bennszülött ügyeivel foglalkozó FUNAI ügynökséget. Ezzel a mezőgazdasági tárca dönthet majd az őslakosok földjeinek sorsáról. Mivel a minisztériumot nagyon erős szálak fűzik a földműveléssel foglalkozó vállalatokhoz, kérdés nem fér hozzá, kinek az érdekeit tolja majd előtérbe. A tavalyi elnökválasztási kampány során a jobboldali Bolsonaro már beszélt erről a tervéről. A politikus gazdasági akadálynak nevezte az esőerdők jogszabályi védelmét, és jelezte: támogatja, hogy kereskedelmi tevékenységbe fogjanak a bennszülöttek földjein, amit eddig törvény tiltott.

Miért veszélyes ez az egész bolygóra?

Bolsonaro elképzelései ellen akkor több jogvédő csoport tiltakozott. A bíráló hangok szerint a rezervátumok megnyitása az őshonos kultúra pusztulásával járna. Környezetvédők Amazónia utolsó védelmezőiként tekintenek a bennszülöttekre.

Az Amazonas-medencében található összefüggő erdőségek állítják elő a légkörben található oxigén 20 százalékát. A területet – amelynek 60 százaléka Brazíliához tartozik – a bolygó tüdejének is hívják. Az intézkedést kritizálók attól tartanak, hogy nemcsak az őshonos kultúrát, de a Föld számára létfontosságú esőerdőket is végzetes veszélybe sodorja ez a döntés.

"A nemzeti terület több mint 15 százaléka őslakos földként van meghatározva. Kevesebb mint egymillió ember él Brazíliának e valóban elszigetelt területein, akiket civil szervezetek használnak ki és manipulálnak. Együtt fogjuk integrálni ezeket az állampolgárokat, és megbecsülni minden brazilt"- írta a Twitteren Bolsonaro, az egyik felhasználó egy videóval válaszolt arról, hogy miért fontos ennek a területnek a védelme.

2017 augusztusa és 2018 júliusa között egymillió focipályányi erdőt vágtak ki Brazíliában a hivatalos adatok szerint. A latin-amerikai országban 2004 és 2012 között jelentősen csökkent a kiirtott erdők nagysága egyebek közt a kormányzati szigorításoknak köszönhetően.
 

Mit ígért még Bolsonaro?

Brazília új elnökétől egyebek között azt várják, hogy megszüntesse a súlyos korrupciót és az utcai erőszakot. Bolsonaro ígéretei szerint a jövőben jóval könnyebb lesz legálisan lőfegyverhez jutni: rendelettel fogja garantálni, hogy minden büntetlen előéletű brazil birtokolhasson fegyvert.

Európából egyedül Orbán Viktor ment el a beiktatási ceremóniájára. Itt a magyar miniszterelnök meghívta Bolsonarot, aki el is fogadta az invitációt.  

Orbán Viktor és populista haverjai a trópusok Trumpjának gazsulálnak

Bolsonaro beiktatási beszédében a brazil elnök azt ígérte, hogy "helyreállítja a rendet" országában, harcolni fog a bűnözés, a korrupció és a baloldali ideológia ellen. Hívei előtt egyebek között leszögezte: "Ma van az a nap, amikor a nép elkezdhet megszabadulni a szocializmustól és a politikai korrektségtől."

  Brazil bakik Orbán Viktorról

Az Index Mindeközben rovata vette észre, hogy a brazil kormány a Twitteren közzétett egy fotót a magyar miniszterelnökről, és a frissen beiktatott brazil elnökről a feleségével, amin Mike Pompeóként emlegetik Orbánt, és a remek brazil-amerikai kapcsolatokról írnak.

Az eredeti tweetet eltávolították, miután az USA amerikai nagykövetség rávilágított, hogy nem az amerikai külügyminiszter szerepel a képen. A bejegyzésben megköszönték, hogy a két ország közötti erős kapcsolatról írt a brazil kormány, hozzátéve, hogy a kép nem Mike Pompeóról készült.

Orbán Viktorról és a brazil-magyar kapcsolatokról is megjelent a javított verzió. Posztolt képet a magyar miniszterelnökről Eduardo Bolsonaro képviselő is. Az elnök fia elsőre eltalálta az országot, a magyar miniszterelnök Twitter-fiókjával viszont nem járt szerencsével. Egy mindössze egy bejegyzést publikáló kamuprofilt jelölt be a magyar kormányfőnek. Az egyetlen bejegyzés egyébként így szól: "Orbán Viktor vagyok, jelenleg vízen és kenyéren élek a Lánchíd alatt".

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás