A rovat kizárólagos támogatója

Tájidegen inváziós növények visszaszorítása a Duna-Tisza köze legértékesebb homokterületein

Dátum: 2012. március 30.

Helyszín: Kecskemét, Liszt Ferenc u. 19

Tisztelettel meghívjuk a 2012. március 30-án 10.00 órakor a kecskeméti Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természet Házában tartandó „Tájidegen inváziós növények visszaszorítása a Duna-Tisza köze legértékesebb homokterületein” című projekt záró sajtótájékoztatójára.

A sajtótájékoztató programja:
10.00 – 10.05 Dr. Boros Emil igazgató, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Köszöntő
10.05 – 10.25 Vajda Zoltán, a projekt szakmai felelőse, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság A projekt tervezési szakaszának lezárása, az új projekt elindítása
10.25 – 10.40 A projekttel kapcsolatos kérdések megválaszolása

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság működési területe szinte a teljes Duna-Tisza közén elszórtan, többnyire szigetszerűen fekszik.
A kiskunsági élőhelyeken is jellemző, hogy a védett fajok populációit, a NATURA 2000 jelölő társulásokat a szárazulás mellett az élőhelyek degradációja, a rossz irányú szukcesszió, az izoláció, az invazív fajoknak a már fertőzött területek irányából való intenzív, de még megállítható terjedése következtében komplex és nagyfokú veszélyeztetettség sújtja. Ezeket a problémákat helyenként tájidegen fásítások, mint a homoki fenyvesek telepítése is gyorsította.

A projekt átfogó célja: az élőhely-helyreállítási fejlesztés célja a Kiskunságban teret hódító idegenhonos növények további terjedésének megakadályozása, a már meglévő állományok irtása, ezáltal a Duna-Tisza köze legértékesebb homokterületeinek, azok természetes, őshonos növény– és állatfajainak védelme. További cél az utóbbi évek során kiszorított őshonos fajok számára a korábbi kedvező feltételek visszaállítása, élőhelyük védelmének biztosítása.

A záró rendezvény helyszíne és további információk:
Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság Természet Háza Kecskemét, Liszt Ferenc u. 19.

Vajda Zoltán, a projekt szakmai felelőse, Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
Tel: 30/4884-552, E-mail: titkarsag@knp.hu; vajdaz@knp.hu

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás