A rovat kizárólagos támogatója

Justitia Regnorum Fundamentum Díj átadó ünnepsége

Dátum: 2012. június 15.

Helyszín: Budapest, Nádor u. 22

Prof. Dr. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa meghívja Önt a Justitia Regnorum Fundamentum Díj átadó ünnepségére, valamint a Magyar ENSZ Társasággal közösen szervezett nemzetközi emberi jogi plakátkiállítás megnyitójára.

A „JUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM” díj az emberi és állampolgári jogok védelme területén kifejtett kiemelkedő, példaértékű emberi helytállás, szakmai tevékenység vagy életút, kiemelkedően eredményes hazai és nemzetközi szerepvállalás elismeréseként adományozható.
A rendezvény 2012. június 15-én 10 órakor kezdődik az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (1051 Budapest, Nádor u. 22.),
Földszinti Rendezvénytermében

Szíves visszajelzését várjuk a justitiaregnorum0615@ajbh.hu email címre.

PROGRAM 

10.00 Prof. Dr. Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa: Prof. Dr. Kollonay Csilla és Dr. Kalas György díjazott méltatása, a díj átadása.

Dr. Kállai Ernő, az ombudsman Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó helyettese: Berki Judit díjazott méltatása, a díj átadása.
A nemzetközi emberi jogi plakátkiállítás megnyitója
11.00 – 11.10 Féner Tamás fotóművész a plakátok művészeti értékéről, társadalmi ízlés- és szemléletformáló hatásáról.
11.10 – 11.20 Gömbös Ervin, Magyar ENSZ Társaság főtitkárának gondolatai a plakátkiállítás kapcsán
11.20 Zárszó
 


A JUSTITIA REGNORUM FUNDAMENTUM DÍJAT KAPJÁK 2012-BEN

DR. LEHOCZKYNÉ DR. KOLLONAY CSILLA kutatási területe a munkajog rendszerváltást követő átalakulása; a munkavállalói részvétel és szociális párbeszéd; a szociális védelem alapkérdései; emberi jogok, szociális alapjogok, egyenlő bánásmód.
Az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán és a Közép-európai egyetemen is oktat, emellett sokrétű tapasztalataival több nemzetközi szervezet munkáját is segíti. 2001-től például tagja az Európa Tanács mellett működő Szociális Jogok Európai Bizottságának – az Európai Szociális Karta végrehajtását ellenőrző 15 tagú független szakértői testületnek.
Oktatói és kutatói tevékenységén túl több kézikönyv, egyetemi jegyzet, számos tanulmány, szakmai cikk szerzője is. Az alapvető jogok biztosa civil konzultációs testületének tagjaként az ő javaslatára indította el az ombudsman 2012-ben, „A Munka Méltósága” című, munkajogi tárgyú alapjogi projektet.

KALAS GYÖRGY jogász, a Reflex Környezetvédő Egyesület jogtanácsosa. Munkássága a környezetjog érthetővé tételéről, a gyakorlatba átültetéséről szól. Tevékenységének maradandó eredményeit megtaláljuk a környezetvédelem szinte minden területén, a környezeti neveléstől a hulladékgazdálkodáson át az Aarhusi egyezmény joggyakorlatáig.
A környezet állapotával törődő több szövetség, alapítvány létrehozásában is közreműködött. Elkötelezett barátaival 1987-ben megalakította az ország első környezetvédelmi céllal bejegyzett civil szervezetét, a győri Reflex Környezetvédő Egyesületet, ahol a környezeti nevelés a fő profilja. 1992 óta vezeti a Reflex Egyesület ingyenes Lakossági Jogsegélyszolgálatát. Beadványaival többször megkereste a bíróságokat, az Alkotmánybíróságot és az országgyűlési biztosok irodáit is, részt vett a jogalkotás társadalmi egyeztetési folyamataiban.
Az országban elsőként kezdett foglalkozni a mobiltelefon átjátszótornyok, a nem ionizáló sugárzások veszélyeinek témájával. Emellett a városfejlesztés, a közlekedés, az ökológiai fogyasztóvédelem, a hulladékgazdálkodás és a zaj elleni védelem jogi oldalával, környezetbarát rendezvények szervezésével, környezeti tanácsadással, egészséges táplálkozással is foglalkozik.

BERKI JUDIT évtizedek óta fáradhatatlanul és kiváló szakértelemmel segíti a rászorulók – különösen a roma gyermekek – helyzetének javítását és mindazok munkáját, akik érdemben kívánnak tevékenykedni az esélyegyenlőség megteremtéséért.
Berki Judit szakmai irányításával a Nógrád Megyei Cigány Kisebbségi Képviselők és Szószólók Szövetsége 2000-ben hívta életre Bátonyterenyei Tanodát. Az intézmény szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek, fiatalok iskolán kívüli oktatási és szabadidős lehetőségeinek támogatására jött létre, 2011 óta a központi település mellett Kisterenyén, Lucfalván és Mátraverebélyen is működnek társintézmények. A hálózat tagjai arra törekednek, hogy a gyermekek minél nagyobb arányban kerüljenek érettségit adó középiskolába vagy sajátítsanak el olyan szakmát, amellyel könnyebben találnak állást a munkaerőpiacon. A mélyszegénységből érkező gyermekeket a segítők mentálhigiénés ellátással, valamint egyénre szabott képesség- és készségfejlesztéssel, tehetséggondozással és pályaorientációval is támogatják. A hálózat keretében jelenleg közel kétszáz hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű gyermek jut ellátáshoz, ezzel pedig egy jobb és boldogabb élet esélyéhez.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás