A rovat kizárólagos támogatója

Jogi ismeretek átadása a közösségi mezőgazdálkodásról

Dátum: 2013. október 18.

Helyszín: Selyemgombolyító, Budapest, Miklós tér 1.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete meghívja a sajtó képviselőit a „Jogi ismeretek átadása a közösségi mezőgazdálkodásról” című rendezvényére, ahol szó esik majd a közösségi mezőgazdálkodás elméleti hátteréről és működtetésének jogi vonatkozásairól, a közvetlen kereskedelem szabályozásáról, valamint az ökológiai gazdálkodás minősítésének kérdéseiről.

Helyszín: Selyemgombolyító, Budapest, Miklós tér 1.
Időpont: 2013. október 18. (péntek), 9.30-16.00 óra (A regisztráció 9.30-10.00 között tart.)

A műhelymunka során a következő témákkal fogunk foglalkozni:
– A közösségi mezőgazdálkodás alapjai – Perényi Zsófia, Tudatos Vásárlók Egyesülete
– Kisléptékű élelmiszer-előállítás és -értékesítés alapvető jogi tudnivalói – Szabadkai Andrea, Kisléptékű Termékelőállítók Országos Érdekvédelmi Szövetsége
– Minősített ökológiai gazdálkodás: megéri-e és miért?- Dezsény Zoltán, Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet
– A közösségi mezőgazdálkodás működtetésének jogi keretei – Haraszti Anikó, Tudatos Vásárlók Egyesülete
A részvétel ingyenes.

Részvételi szándékát kérjük, jelezze Perényi Zsófiánál a zsofi@tve.hu címen. További információk ugyanezen az e-mail címen vagy a 06 30 852 5214 telefonszámon kérhetőek.

Háttér információ
Európában egyre inkább erősödik a közösségi mezőgazdálkodás mozgalma: gazdálkodók és vásárlóik közösségeket alkotnak, hogy így segítsék egymást. A hosszú távú elköteleződésért cserébe a termelők biztos megélhetést, a fogyasztók pedig megbízható helyről származó, jó minőségű élelmiszert kapnak. A gyakorlatban a közösségi gazdaság egy gazdából és egy fogyasztói csoportból áll, akik kölcsönösen elkötelezik magukat az együttműködés mellett. Ezt gyakran kétoldalú megállapodásban is rögzítik. A vásárlók általában vállalják, hogy a gazdaság termékeit előre meghatározott áron és az egész szezonban/évben megveszik. A gazda pedig vállalja, hogy az illető időszakban a közösség számára a lehető legjobb tudása szerint fog termelni.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az utóbbi években több képzést és műhelymunkát is szervezett a téma iránt érdeklődőknek. Ezeken a rendezvényeken az derült ki, hogy a közösségi mezőgazdálkodás működtetésével kapcsolatos jogi kérdések sokszor tisztázatlanok, ami megnehezíti a gazdálkodók és tagok helyzetét. Ezért az egyesület ezúttal egy olyan műhelymunkát szervez, ahol szakértők hívják majd fel a közösségi mezőgazdálkodással foglalkozók figyelmét a legfontosabb jogi tudnivalókra és kritikus pontokra. Mivel ezek a közösségi kezdeményezések alapvetően újszerűnek számítanak a magyar szabályozási környezet számára, azt tervezzük, hogy a résztvevők visszajelzései alapján folytatjuk a munkát.

„A projekt a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat Elnökségének értékelése és javaslata alapján, az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában, a Nemzeti Vidékfejlesztési Program Irányító Hatóságának jóváhagyásával valósult meg.”

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás