A rovat kizárólagos támogatója

USAID civil fenntarthatósági index 2014 bemutatója

Dátum: 2015. november 10.

Helyszín: Budapest V. ker. Szerb u. 17-19.

Az Ökotárs Alapítvány bemutatja az USAID "Civil szervezetek fenntarthatósági mutatója Közép-Kelet-Európában és Eurázsiában" jelentést. Az index immár 18 éve vizsgálja 29 ország civil szektorának fejlődését – az Ökotárs Alapítvány négy éve fogja össze a Magyarországról szóló fejezet összeállítását.

 

A közép-kelet-európai és eurázsiai Civil szervezetek fenntarthatósági indexe immár 18 éve 29 országban követi nyomon a civil szektor fejlődésének állapotát és trendjeit. A felmérés általában véve vizsgálja a civil társadalmat támogató környezet meglétét, a jogszabályi környezetre, szervezeti kapacitásra, a pénzügyi életképességre, érdekérvényesítésre, szolgáltatásnyújtásra, infrastruktúrára és társadalmi megítélésre összepontosítva.

A jelentés leírja és számszerűen is értékeli a civil társadalom fejlődését minden országban egyenként, és az egész térségre összesítve is. A most kiadott jelentés a 2014-es fejleményeket veszi górcső alá. A térség civil társadalmai továbbra is nagyon változatos képet mutatnak. A paletta egyik végén Észtország található, amely az elemzésben szereplő országok között a fenntarthatóság legmagasabb szintjét mutatja. A mindössze 1,3 milliós lélekszámú országban működő több, mint 30 000 civil szervezet támogató jogszabályi környezetben és infrastruktúrával működik, jó a társadalmi megítélése, erősen ki tud állni érdekei mellett és sokféle szolgáltatást nyújt. A másik végletben található országok civil szervezeteinek korlátozó jogszabályi keretekkel és minimális támogatással kell megküzdeniük, miközben nincs érdemi lehetőségük független érdekérvényesítés kifejtésére sem.

Ezek a különbségek nemcsak az országok között – ahol óriási különbségek figyelhetők meg a jogi és működési környezet tekintetében – hanem országokon belül is megfigyelhetők – különböző típusú szervezetek megkülönböztető korlátozások és előnyök alanyai. Ezekben a térségekben a civilek társadalmi megítélésének és pénzügyi életképességének megerősítése is akadályokba ütközik. Az Ökotárs Alapítvány ezúttal tisztelettel meghívja Önt egy szakértői beszélgetésre, amely a jelentés mentén fogja megvitatni a trendeket, sikereket, visszaeséseket és a hazai illetve térségbeli civil szervezetek előtt álló kihívásokat.

A jelentést bemutatja Móra Veronika, a magyarországi fejezet írója. 2015. november 10. (kedd), de. 10 óra Ökotárs Alapítvány iroda Budapest, V. ker., Szerb u. 17-19., VI. em. Várjuk részvételi visszajelzését az alábbi elérhetőségeken: move@okotars.hu  +361411 3500

 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás