Turizmus hatásainak mérése – képzés

A rovat kizárólagos támogatója

Dátum: 2012. június 23. - 2012. június 24.

Helyszín: Kismaros, Láng u. 4.

URL: magosfa.hu

Alapítványunk neves szakmai előadók bevonásával turizmus hatásainak mérése címmel ingyenes képzést tart 2012. június 23-24-i hétvégén, a Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központban. Várjuk azon érdeklődők (egyetemi hallgatók, turizmus területén dolgozók, turizmus hatásait érzékelők, természetjárók stb.) jelentkezését, akik szívesen elsajátítanák a monitorozási módszertant.

Hogyan monitorozzuk a turizmus hatásait természeti területeken?

A turizmus fejlesztése főként a vidéki területeken bővíti a gazdasági lehetőségeket, növelik a települések megtartó erejét. Komoly félelem, hogy a természeti területeket érintő turizmus felemésztheti, tönkreteheti saját létalapját, a természeti környezetet.  Sok természetbarát elkötelezettségből foglalkozik a természet állapotának megőrzésével. Az ökoturizmus területén dolgozó civil szervezetek, a velük együttműködő önkormányzatok, gazdasági vállalkozások elemi érdeke a turizmus hatásainak követése és az időben történő reagálás.

A helyi szervezetekkel közösen, költséghatékonyan elvégezhetők azok a felmérések, melyek szükségesek a monitorozáshoz és a környezeti konfliktusok jelentős részének kezeléséhez. A résztvevők előadást hallgathatnak meg az ökoturizmus és a tájképvédelem kapcsolódási pontjairól. Megismerhetnek olyan költséghatékonyan kivitelezhető, a gyakorlatban bevált turizmus hatásait monitorozó módszereket, melyek képesek jelezni a turizmust befogadó környezet változásait, segíthetik a megfelelő kezelési módszerek kialakítását és a turizmus szabályozását. Megismerkedhetnek a gyakorlatban egy monitoring mintaterület kijelölésének és felvételezésének módszerével, valamint a hatások méréséhez szükséges forgalomszámlálás és kérdőívezés kivitelezésével.

A képzés időpontja: 2012. június 23-24. (szombat 10 órától vasárnap 16 óráig)
Helyszíne: Kismagos Környezeti Nevelési és Ökoturisztikai Központ (Kismaros, Láng u. 4.)

Kezdés: szombaton 10 órakor
Előadások és a másnapi terepi munka előkészítése.
Vasárnap reggeltől mintaterület alapfelvételezési és forgalomszámlálási gyakorlat.
Befejezés: vasárnap 4 órakor

Szakmai előadók: Benkhard Borbála (Debreceni Egyetem, Tájvédelmi és Környezetföldrajzi Tanszék), Pénzes Erzsébet (Pannon Egyetem, Turizmus Tanszék). A 3. előadó személye egyeztetés alatt áll.

A jelentkezőknek ételt (szombat ebédtől vasárnap ebédig) és szállást biztosítunk térítésmentesen a Kismagosban. (A résztvevőknek hálózsákot szükséges hozniuk!) A jelentkezőknek további információt küldünk e-mailen.

Utazási költséget nem áll módunkban téríteni.

A képzésre 2012. június 15-ig (péntek) lehet jelentkezni a következő címen:
Kelemen Zoltán, Magosfa Alapítvány kezo(kukac)magosfa(pont)hu
06 (27) 501-530

További információ:
Pataki Zsolt pzs.vac(kukac)gmail(pont)com

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás