A rovat kizárólagos támogatója

„Követeljük, hogy Magyarország is hirdesse ki az ökológiai- és klímavészhelyzetet, és a kormány készítsen számon kérhető, írásba foglalt cselekvési programot, melynek kidolgozásába vonja be a tudomány és az érintett szakterületeket képviselőit!” Írd alá a petíciót!

A III. Globális Klímasztrájk budapesti eseményén, Magyarország eddigi legnagyobb klímavédelmi tüntetésén, a zömmel fiatalokból, diákokból álló, de minden korosztályt lefedő, a legszerényebb becslések szerint is legalább hatezer fős tömeg fő követelése az volt, hogy sok más ország példáját követve Magyarország is hirdesse ki a klímavészhelyzetet!

Már számos ország, köztük az Egyesült Királyság, Írország, Kanada és Franciaország, deklarálta a klímavészhelyzetet, miközben a német kormány klímakabinetet hozott létre és azonnali klímatörvényt fog bevezetni. Magyarországon ehelyett a kormánypárt elszabotálta a vészhelyzet kihirdetését, annak ellenére, hogy Áder János köztársasági elnök előszeretettel nyilatkozik a bolygó védelméről, a klímavédelem fontosságáról, a 2030-as kibocsátási célok teljesítéséről. Orbán Viktor miniszterelnök eközben Brüsszelben megvétózta a 2050-re kitűzött karbonsemlegesítési terveket, 2019 júniusában pedig Turi-Kovács Béla, az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának fideszes alelnöke kijelentette, hogy nincs szükség klímavészhelyzet kihirdetésére és klímatörvényre, az ellenzéki képviselők által korábban benyújtott javaslatcsomagot ezért nem kell tárgyalnia a parlamentnek.

Szerintünk pedig nagyon is életbe vágó lenne, hogy Magyarország tegyen a klímaváltozás ellen, ezért a petíció aláírásával ezúton is követeljük a magyar kormánytól, hogy ennek első lépéseként késlekedés nélkül hirdesse ki a klímavészhelyzetet!

Miért fontos?

A tudomány álláspontja szerint az emberiségnek mindössze 10-12 éve van arra, hogy tegyen valamit a klímaváltozás ellen, különben a folyamatok visszafordíthatatlanná válnak, s a klímakatasztrófa minden bizonnyal bekövetkezik. Egyre több ember, egyre több ország, egyre több kormány ismeri fel, hogy azonnal cselekednünk kell, a magyar kormány azonban tétlen.

Írd alá a petíciót!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás