A rovat kizárólagos támogatója

A Magyar Természetvédők Szövetsége tájékoztatása szerint Brüsszelben több mint 50 európai civil szervezet tiltakozik, mert az Európai Bankhatóság engedélyezte, hogy a hatóság jelenlegi főigazgatója, Farkas Ádám azonnal átüljön legnagyobb európai banki lobbicsoport vezérigazgatói székébe. Az esetet az Európai Parlament plenáris ülése is megvitatja.

Szeptemberben került nyilvánosságra, hogy Farkas Ádám, az Európai Bankhatóság (EBH) jelenlegi főigazgatója jövő évtől, az EBH jóváhagyásával, csatlakozik az Európai Pénzpiacokért Szövetséghez (AFME), mint vezérigazgató.

A brüsszeli Change Finance koalíció felhívásához csatlakozva 58 civil szervezet petíciót intézett az EU intézményeihez. A szervezetek szerint az EBH főigazgatójának szinte azonnali váltása egy szabályozói szerepből az érdekképviseletibe – az AFME több mint 180 bank és pénzügyi intézmény érdekeit képviseli – komoly aggodalomra ad okot. Az EBH felügyeleti tanácsa által adott jóváhagyás szerintük nemcsak egy kifejezetten súlyos hiba, hanem az EU személyzeti szabályzata megsértése is, ezért követelik a döntés visszavonását.

Éger Ákos, a Magyar Természetvédők Szövetsége (a Change Finance koalíció magyar tagja) ügyvezető elnöke elmondta, hogy a 2008-as pénzügyi összeomlás után politikai prioritás volt a bankok feletti kontroll megerősítése, a pénzügyi szabályozók és az európai felügyeletek megerősítése. Amint a válság is világosan megmutatta, ezen szervezetek függetlensége elengedhetetlen céljaik eléréséhez. Ez a függetlenség most veszélyben van. Az ilyen pozícióváltások bennfentes információkkal látják el a pénzügyi ágazatot többek között a tervezett európai stratégiákról. Ez veszélyezteti a közérdeket, valamint a pénzügyi rendszer stabilitását.

Kenneth Haar, a brüsszeli Corporate Europe Observatory kutatója szerint a polgárok megbízásából dolgozó európai parlamenti képviselőknek nyomást kell gyakorolniuk az Európai Bizottságra és az Európai Bankhatóságra az sokak által vitatott  döntés visszavonása érdekében. Nem szabad engedélyezni, hogy Farkas Ádám a legfőbb banki szabályozó posztjáról a legnagyobb pénzügyi lobbista pozíciójába távozzon.

Az Európai Parlament plenáris ülése ma megvitatja az ügyet Paul Tang, a gazdasági bizottság szocialista tagja kezdeményezésére.

Az 58 civil szervezet levele: https://www.changefinance.org/wp-content/uploads/2019/10/Joint-Civil-Society-Statement-Stop-Top-Banking-Supervisor-from-moving-to-the-Finance-Lobby-1.pdf

A Change Finance koalíció egy európai civil összefogás a pénzügyi szektor reformja érdekében. A Magyar Természetvédők Szövetsége a koalíció magyarországi tagja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás