Hirdetés

Áder János új státusz autója a zöld rendszámos Audi e-tron a német márka első teljesen elektromos személyautója, egy jókora SUV, ami némileg talán szokatlan elnöki járműnek.

Lecserélte hivatali autóját a köztársasági elnök – számolt be a Blikk. A lap szerint egy 28 millió forintos elektromos, luxus Audit vett még karácsony előtt Áder János hivatala. A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a közbeszerzési adatbázisban fellelhető információk szerint tavaly év végén egy Audi e-tron Advanced 55 quattrót vásárolt nettó 22,4 millió forintért, ami áfával együtt nagyjából megegyezik a típus kicsit több mint 28 millió forintos induló árával.

Az államfő korábban egy hasonló értékű, S osztályos Mercedest használt, ami miatt több bírálat is érte. A 444.hu fél évvel ezelőtt például hivatalos rendőrségi válaszra hivatkozva arról számolt be, hogy a biztonsági protokoll értelmében a védett személyt szállító gépjármű járó motorral várakozik a biztosítás időtartamától és helyszínétől függően, ami nem éppen környezetkímélő megoldás. Arra a kérdésre, hogy terveznek-e elektromos autóra átállni, akkor nem adtak egyértelmű választ.

Kiszelly Zoltán politológus szerint felelősen reagáltak Áderék a kritikákra.

– Több szempontból is szimbolikus jelentőségű a választás. Egyrészről azért, mert az államfő hivatala egy Magyarországon munkahelyeket biztosító autógyár márkáját használja. Másrészről pedig példát mutat azzal, hogy a környezetet védi – mondta a Blikknek a NER huszár (fidesz házi )szakértő. Kiszelly hangsúlyozta, a kormányzatnál és az önkormányzatoknál is megjelentek a környezetkímélő autók, és a jövőben valószínűleg egyre több hasonló járművet vásárolnak majd állami és helyhatósági szinten is.

Persze attól, hogy valaki luxus zöld autóban környezetvédőnek láttatja magát, még nem feltétlenül az. Hiába működteti milliárdnyi közpénzből alapítványát a “nemzet horgásza”, az elmúlt években a köztársasági elnök szinte minden elé került fideszes irományt aláírt, tétlenül asszisztált a zöld vonal leépüléséhez. Nemzetközi fórumokon ugyan előadásokat tartott főleg a vízvédelem területén, de semmit sem tett a hazai vizeinkért. Tétlenül nézte/nézi, ahogy az Orbán/Tiborcz/Mészáros családi üzleti vállalkozás leprivatizálja/beépíti a fél országot a Balatontól a Tisza-tóig, ahol ugyanők védett területeken bányászhatnak, ahol a hatóságok csak bábok, ahol a kormányzatnak csak teher a környezetvédelem, stb.

A nyitókép illusztráció.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás