A rovat kizárólagos támogatója

A szenzibilizáció érzékenyítést jelent. A test allergiás immunválaszt ad az őt ért hatásra. Az allergiás válasz akkor jelentkezik, amikor a szervezet érintkezik az allergénnel. Egy illóolaj is lehet a ludas vagy akár csak egyetlen alkotóeleme.

Érzékenyítés – mi is ez?

Illóolaj alkalmazása esetén nem csak a használat helyén, hanem akár más testfelületen is tapasztalható az allergiás immunválasz: égő-viszkető érzés, kissé megemelkedett, egyenetlen felszínű elváltozás vagy akár ekcéma is a bőrön. Mint a szúnyogcsípés helyén. Légszomj és mellkasi szorító érzés is kísérheti, ezek már a súlyos válaszreakciók.

A tünetek idővel fokozódhatnak, egyre gyorsabban reagál a szervezet az őt ért hatásra. Védekezik és hisztamin nevű anyagot szabadít fel a hízósejtekből. Ez az anyag aztán a fenti kellemetlen tüneteket okozhatja. És ha egyszer valaki érzékennyé vált egy illóolajra, nem valószínű, hogy valaha is kockázatmentesen használhatná azt élete során. Sőt, hasonló kémiai összetételű, más illóolajok is kiválthatnak majd hasonló érzékenységet. Ez a keresztallergia. Ekkor a két hasonló olaj közti szerkezetbeli különbség annyira apró, hogy sok, az egyik allergénre már fokozottan érzékeny szervezet nem képes különbséget tenni köztük, és megjelennek a kellemetlen tünetek. 

Felelős használat, hígítás

Hígítással nagymértékben csökkenthető az allergiás immunválasz veszélye. Érdemes az 1-2 százalékos hígítási aránnyal kezdeni. Előbbit javasolják a két évesnél idősebb gyermekek kezelésénél. Nagyobbaknak a napi rendszeres használathoz már a 2 százalékos arányt is. Két éves kor alatt mindenképpen csak hiteles aromaterápiás szakértő vagy egészségügyi szakember javaslatára és nagyon körültekintően szabad az illóolajokat alkalmazni, és nagyon fontos előtte a hígítási arányokról alaposan tájékozódni, szakértőket is megkérdezni.

Extra kockázatok

Ha vannak problémái: ekcéma, dermatitisz vagy allergiára való hajlam esetén nagyobb eséllyel számíthat az érzékenység kialakulására illóolajok alkalmazásakor. Ilyenkor mindig az alacsonyabb hígítási aránnyal kezdjen! Főképp az ánizs (Pimpinella Anisum), a Lemon Verbena (Lippia citriodora), a Cassia (Cinnamomum cassia), a Peru Balsam (Myroxylon pereirae) és a fodormenta (Menta spicata) olajokról tudható, hogy szenzibilizálhatnak.

Érdemes saját kutatást végezni, hogy megállapítsa, mely olaj okozhat majd problémát, és melyet alkalmazhat biztonsággal. Egy új termék alkalmazása előtt végezzen folttesztet: tegyen egy csepp hígított illóolajat a bőrére, például a belső könyökére! 24 órán belül tapasztalja majd az allergiás tüneteket, ha érzékeny rá vagy valamelyik összetevőjére.

Az illóolajok használata nem veszélytelen, ám kellő körültekintéssel és a felelős gyártók megfelelő minőségű termékeinek használatával az illóolajok csodálatos terápiás hatásait élvezhetjük. Alkalmazza őket bátran, de körültekintően!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás