A rovat kizárólagos támogatója

Az első változat internetes közzététele és átdolgozása nyomán immár papíron, könyv formájában is megjelent az Ökotárs gondozásában az új „civil törvény” megismerését és alkalmazását segítő, gyakorlati kézikönyv. A teljes nevén az egyesülési jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. törvény év eleji hatályba lépése ugyanis fontos változásokat hozott és fog hozni a civil szervezetek mindennapi működésében, különösen a közhasznú jogállás megszerzésének feltételeit, a szervezetek nyilvántartását, a beszámolás és gazdálkodás rendjét, illetve a megszűnést illetően.

Az útmutató ezek alkalmazását és az új szabályoknak való megfelelést hivatott megkönnyíteni. A szövegmagyarázatok és példák a lehető leggyakorlatiasabb módon mutatják be a civil szervezetek tagjai, vezetői, azok ügyvédei, könyvelői, illetve az új civil szervezetet alapítók számára azt, hogy mit jelentenek a törvények egyes jogintézményei és rendelkezései szakaszai. A jogintézményeket a könyv egyrészt magyarázó jelleggel, másrészt úgy is tárgyalja, hogy konkrét – sokakat foglalkoztató – kérdésekre konkrét válaszokat ad. A könyv így két, markánsan eltérő részből áll össze: Az első rész olyan gyakorlati kérdésekre ad választ, amelyeket az érintettek a leggyakrabban és különösebb jogi háttértudás nélkül tesznek fel, mielőtt valamilyen civil tevékenységbe kezdenek vagy valamilyen fontos döntés előtt állnak, pl. szervezetet szeretnének alapítani, közhasznúságról döntenek vagy adózási, könyvelési kérdésekben bizonytalanok. Ez a rész logikailag a kérdésfeltevő szempontjából közelít, és a jogszabályokat a gyakorlat alapján vizsgálva ad útmutatást és választ a felmerülő kérdésekre.
A második rész ehhez képest fordított logikájú, a törvények szövegeinek ismertetéséből és értelmezéséből, magyarázatából (kommentárjából) áll, így sokkal inkább a jogi háttértudással rendelkezők munkáját segítheti. Ez az elméletibb rész a jogszabályokat azok összefüggéseiben értelmezi. A cél itt a jogintézmények minél teljesebb körű értelmező bemutatása.

Az első rész, a „kiskáté” nyilvános „teszt” változata már nyár elején megjelent a www.civiljogok.hu oldalon azzal a céllal, hogy véleményeket, kérdéseket, javaslatokat gyűjtsünk, mind az érintett civil szervezetektől, mind pedig a velük kapcsolatba kerülő jogalkalmazóktól és szakemberektől a végleges, kiadásra szánt szöveg megjelentetése előtt. Reméljük, hogy e folyamat eredményeként az érthetőség, a teljesség, a gyakorlatiasság szempontjából egyaránt hasznos és naprakész anyag született.

Az „Útmutató az új civil törvényhez és jogszabályok közötti gyakorlati eligazodáshoz” (írta: Kolejanisz Márk és Móra Veronika) ingyenesen megrendelhető az Ökotárs Alapítvány elérhetőségein, civil szervezetek számára akár több példányban is.

Bővebb információ: Móra Veronika, move@okotars.hu, tel. +3614113500

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás