Hirdetés

Bizonyos széles körben elterjedt gyomirtók (herbicidek) megváltoztathatják a talajban élő mikrobaközösségek ökológiai tulajdonságait – foglalták össze eredményeiket kínai és brit kutatók a Molecular Biology and Evolution című szaklapban.

A szakemberek három herbicidet vettek górcső alá. Azt vizsgálták, milyen hatása van a glifozátnak, a glufozinátnak és a dikambának a talaj baktériumaira. Kiderült, hogy a gyomirtó szerek növelik az antibiotikumoknak ellenálló géneket hordozó baktériumfajok relatív számát. Mind angol, mind kínai mezőgazdasági területeken egyértelmű volt a talajban lévő herbicidmaradványok mennyisége és az antibiotikum-rezisztens gének szintje közötti összefüggés, illetve az, hogy a gyomirtószer-bevitel az említett gének baktériumok közötti gyakoribb mozgásához is vezet.

Arra is fény derült, hogy a módosult gének elsősorban olyan herbicidkoncentrációnál jelennek meg, amely nem halálos a baktériumok számára. A kutatók szerint ez arra utal, hogy már igen kevés gyomirtó is jelentősen megváltoztathatja a talaj baktériumpopulációinak genetikai állományát.

A HVG szerint az antibiotikum-rezisztens gének önmagukban nem károsak ugyan, azonban csökkentik az antibiotikumok hatékonyságát a klinikai kezelések során. Mivel az ilyen gének könnyen mozognak a különféle közegek között, a mezőgazdasági területek fontos forrásai lehetnek a módosult baktériumoknak – vélik a kutatók. Úgy gondolják, ilyen szempontból is újra kell értékelni a herbicidek hatását a talaj mikrobiális közösségeire.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás