Hirdetés

A 17 ezer kilométert utazó szökőár tonnás betontömböket mozgatott el, így tette tönkre a chilei fésűkagyló termesztők megélhetését.

A március 17-i japán földrengés után Chile partjainál is szökőárriadót rendeltek el és 24 óra múlva meg is jelent néhány nagyobb, ám akkorra már ártalmatlannak tűnő hullám. 450 kilométerre a fővárostól, Santiago-tól csak erősebb hullámzásra számítottak, azonban a legyengült szökőár így is a feje tetejére állította a városka életét és gazdaságát. Annak ellenére, hogy a Japán közeli földrengés hulláma 17 ezer kilométert utazott, elég erős volt ahhoz, hogy tonnás betontömböket mozdítson meg, amelyekhez hálókat erősítettek, hogy azokban növekedjenek tömegével a két éves fésűkagylók. A hálók tönkrementek, a kagylók nagy része elúszott vagy megsérült. A halászok azonnal kiárusították a még megmaradt fésűkagylóikat, ám a veszteségük így is eléri a hatmillió dollárt.

A chilei Tongoy halászfaluban csaknem ötezer ember megélhetése függ a tengeri hálókban növekedő fésűkagylóktól. Chile a világon a második legnagyobb fésűkagyló termesztő és főképp Franciaországba, Spanyolországba és Olaszországba exportálja termékeit. Az elmúlt években a sikerek miatt több száz tengeri halász állt át a kagylótermesztésre.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás