Hirdetés

Nagy dicséret a kis költségvetésű, ám hatékony uniós környezetvédelmi LIFE programnak.

Környezetvédelmi szakemberek az unió egy több éves programjáról, a LIFE-ról vitatkoztak az elmúlt napokban, Brüsszelben. Az alapvetően kis költségvetéssel működő LIFE mindenki szerint évek óta hatékony és jó segítség arra, hogy Európa környezete jobb legyen. A LIFE segítséget adhat például a hulladékkezelés, a vízszennyezés és a klímaváltozás területein is.

Csaknem 290 európai környezetvédelmi szakember találkozott Brüsszelben, hogy megvitassák, miként lehetne a legjobban felhasználni az Európai Unió környezetvédelemre szánt forrásait. A szakértők arra keresték a legjobb megoldást, hogy miként lehet a LIFE programból a lehető legjobban és legtöbbet a környezet megóvására fordítani. Az elmúlt években ugyanis már kaptak a tagországok a LIFE programjából komoly anyagi segítséget, hogy jobb és szebb környezetet teremtsenek maguk körül. Külön kitértek azokra a sikeres programokra, amelyeket az elmúlt húsz évben ebből a keretből is támogattak. Ilyenek között volt alternatív hulladék újrahasznosítás, a víz és a levegő minőségének védelme és energia megtakarítási projektek.

Azt is jónak találta a többség, hogy jó dolog, hogy a Life program rendkívül széles spektrumban nyújt támogatást. Nemcsak a tervezésben, tesztelésben, az új technikák bevezetésében, a technológiák kiépítésében, a felszerelésben és a módszerek kialakításában segített, de abban is, hogy ezek a fejlesztések más országokban is megvalósulhassanak.

Pozitív visszajelzések érkeztek a magánszférából és a közösségi szerveződésektől is – ezek szerint a LIFE segítségével futtatott projektek sikereket érnek el minden szinten. A szakemberek arra is felhívták a figyelmet, hogy az Európai Parlament támogatja a LIFE megmaradását, mivel a programot hatékonynak tartják. A LIFE programok sikerének multiplikáló hatása körül is komoly vita alakult ki és felmerült, hogy talán ez a LIFE program egyik legnagyobb sikere. Úgy tűnik, nagy szükség lesz a jövőben is a kezdeményezésre, hiszen az egész Európai Unióban képes hatásokat elérni és ezért nélkülözhetetlen a szakértők szerint.

Abban azonban mindenki egyetértett, hogy a LIFE programok pénzügyi támogatása önmagában nem elég, ezért ezeket a forrásokat nagyobb uniós pénzekhez kell csoportosítani, amelyeknek a vidéki és a regionális fejlesztés a céljuk. A LIFE támogatása sok esetben hatékonnyá tette például a beruházások megvalósulása előtti előkészítő és koordinációs szakaszt, amikor a hatalmas fejlesztéseknél a környezetvédelmi feladatokra mindenképpen fokozott figyelem összpontosult. A végszót az unió környezetvédelmi biztosa mondta ki. Janez Potočnik úgy vélte, hogy a „Life még most is fontos program, ahogy korábban is az volt”.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás