Hirdetés
greenfo/mti

Két alkalommal is bizonyítottan hazudott a kolontári iszapkatasztrófát vizsgáló bizottság előtt Bakonyi Árpád a MAL elődje, a Hungalu volt elnöke – mondta pénteki sajtótájékoztatóján a vizsgálóbizottság jobbikos elnöke.

Kepli Lajos közlése szerint: a testület április 12-i ülésén Bakonyi Árpád a Hungalu Magyar Alumíniumipari Rt. volt elnöke "a KEHI legutóbbi vizsgálatára" hivatkozva cáfolta azt, hogy a Hungalu nem teljesítette a privatizációs szerződésben foglalt kötelezettségét a későbbi MAL környezetvédelmi beruházásai kapcsán. A bizottság elnöke ugyanakkor a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) elnökétől azt a tájékoztatást kapta, hogy a KEHI vizsgálata a témában folyamatban van és annak megállapításairól jelenleg még összefoglaló sem készült.

A másik eset szintén az április 12-i meghallgatáson történt, amikor Bakonyi Árpád azt állította, hogy a Golder Association Hungary, mint külsős vállalat nem az ajkai MAL, hanem az almásfüzitői Alixid Kft-nél végezte a már említett privatizációs szerződésben vállalt környezetvédelmi beruházások teljesülésének vizsgálatát. Kepli Lajos leszögezte: a Golder jelentéseiből egyértelműen kiderül, hogy a cég az ajkai vörösiszap-kazetták ellenőrzését végezte. A jobbikos politikus szerint felháborító, hogy egy ilyen súlyos katasztrófával kapcsolatban az illetékes bizottság előtt valaki hazudjon. Mindezt ráadásul olyan témában – a környezetvédelmi kötelezettségek teljesítése ügyében – amelyek akár közvetve vezethettek is a végezetes iszapömléshez.

A Mal Zrt. Ajka melletti egyik iszaptározójának gátja tavaly október 4-én szakadt át. Egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki, az áradás három települést – Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely – öntött el. A szerencsétlenség következtében tízen meghaltak és több mint százhúszan megsérültek.

Lásd még:  A jó elvtársból a hulladékipar főhercege lett >>>
 

Kapcsolódó anyagok:

Vörösiszap ökobomba

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás