Hirdetés
greenfo/mti

A kormány környezetvédelmi tevékenységéről, a parlagfű elleni küzdelemről, és a szociális földprogramról is szó volt az Országgyűlésben ma napirend előtt. Az LMPszerint kudarcos a kormány környezetvédelmi tevékenysége.

Az LMP-s Szilágyi László szerint kudarcos, csalódást keltő terület a kormány környezetvédelmi tevékenysége. Rossz a kormányzati struktúra és a szaktárca helye – mondta, hozzátéve: a teljes elvonás a zöld szektornak jutott, anélkül, hogy az államtitkár szóvá tette volna. Az elbliccelt, agyonhallgatott ügyek listája végtelen, a kormánynak nincs véleménye a bősi ügyről, nem hallani véleményét az energiapolitikáról, s uniós forrásokat nem használnak a zöldgazdaság fejlesztésére – sorolta.

Illés Zoltán államtitkár válaszában azt mondta, a felvetett témákat már sokszor megbeszélték. Hangsúlyozta: Bős ügyében számtalanszor elmondták, semmilyen vízlépcsőt nem akarnak, a zöld Duna-statégia óriási siker, az energiapolitika pedig a fejlesztési tárcához tartozik. Az államtitkár a kormány intézkedései közül kiemelte a vörösiszap, a felsőzsolcai árvíz okozta károk elhárítását és a hulladékgazdálkodási törvénytervezet kidolgozását.

MSZP: átfogó stratégiára van szükség a parlagfű ellen

Oláh Lajos (MSZP) átfogó stratégiát, programokat szorgalmazott a parlagfű ellen. Azonnali lépésként kormánybiztos kinevezését, és agrárközpontú szemlélet helyett betegközpontút sürgetett. Minden ötödik ember szenved parlagfű miatti megbetegedésekben, az elmúlt 12 évben kilencszeresére nőtt a betegszám, évi 120-200 milliárdra tehető emiatt a gazdasági veszteség – mutatott rá, és érthetetlennek nevezte, hogy idén az adó egy százalékát miért nem lehet erre a célra felajánlani.

Ángyán József államtitkár elmondta: ma első helyen szerepel a parlagfű a gyomnövények listáján. Kitért arra, hogy az új alaptörvény kimondja az egészséges környezethez való jogot, amit jelentős előrelépésként értékelt. Hozzátette: vizsgálja a tárca, hogy kormánybiztost nevezzenek ki a probléma kezelésére. Emellett parlagfűmentes település cím adományozását kezdeményezték, amelyre 600-an pályáztak, az értékelések jelenleg zajlanak. A felderítési eljárásokat bővítik és légi eszközöket is be kívánnak vetni – jelezte, kiemelve: a közmunka program keretében 3.500-an foglalkoznak a kérdéssel, s számukat bővíteni kívánják.

Fidesz: induljon szociális földprogram!

Turi-Kovács Béla (Fidesz) azt mondta, hogy a kormány olyan hagyatékot örökölt az agrárium területén, ami nagyon nagy nehézségeket okoz. Nagy a várakozás a vidék és agrárstratégia iránt – hangsúlyozta, és kiemelte az elmúlt egy év eredményei közül, hogy helyben igyekeznek az áruknak piacot teremteni. Az élelmiszer-ellenőrzés szigorítása mellett szólt arról, hogy a tulajdon- és birtokszerkezet rendezése nélkül nem lehet továbblépni, és magyar termőterületet nem lehet megvédeni. Fontos, hogy elinduljon szociális földprogram is, állami támogatás mellett – szögezte le.
Ángyán József kitért arra, hogy két napja kezdeményeztek egy olyan összefogást, amelynek keretében a közétkeztetést kapcsolnák össze a helyi élelmiszer-ellátással. Ezzel a helyi gazdaságokat is meg lehetne erősíteni – jegyezte meg. A jelenlegi földszerkezet Dél-Amerikába vezetne, és csak az az irány elfogadható, ahol a kis- és középgazdaságok az uralkodóak – mondta, jelezve: azt tervezik, hogy az önkormányzatokkal együttműködve indítják majd el a szociális földprogramot.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás