Hirdetés

Az esőzések abbamaradását követően elönti az országot a parlagfű polleneje. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elvárja, és nyomatékosan kéri a Kormányt, hogy foganatosítson azonnal érdemi intézkedéseket, ill. igen magas pollenkoncentráció esetén rendeljen el katasztrófaállapotot.

Megengedhetetlen, hogy miközben az összehangolt érdemi munka tavaly és az idén is elmarad a nemzet egészsége veszélyben van. Jelenleg a Vidékfejlesztési Minisztérium képviseli a témában a Kormányt és egyértelműen látható, hogy sem tavaly, sem az idén a problémát a betegek szemponjából kezelni nem tudja , de nem is szeretné. Hivatalos adatok szerint is a pollen az esőzések abbamaradását követően elönti az országot és milliók lesznek rosszul. A betegeknek nem marad talpalatnyi hely ahová menekülni tudnának és a túlélést csak a gyógyszerek szedése jelenti. A téma rendelkezésére áll több mint 1 milliárd Ft, mely felhasználásának összehangolt intézkedési tervét többszöri kérés ellenére sem kapták meg sem a témában érintett országgyűlési képvielők , sem az érdekelt civilek.

Az Egyesület továbbra is azokon a helyeken folytatja akcióit, amelyeken a bejelentések ellenére sem történik intézkedés. Ezért augusztus 6-án és augusztus 7-én a Tarcsai úton és Budapesten néhány helyszinen ismételt bejárást tartunk A terület június 23-án bejelentésre került, miután a hivatalos hatóságok részvételével bejárást tartottunk. A több, mint 20 hektáros parlagfűtenger továbbra is lábon áll és várja, hogy mikor öntheti el a környző településeket és a fővárost. Azt, hogy a hatóságok milyen rosszul állnak a parlagfű elleni küzdelemben, igazolja pl. a VM tájékoztatása a földhivatalok idei helyszíni ellenőrzéseiről. Eszerint 2011. július 1. és 22. között az ország mintegy 6.000.000 hektárnyi mezőgazdasági területéből a földhivatalok munkatársai mindössze 540.000 hektárt (9 %-ot) ellenőriztek, és csak 250 hektár fertőzött területet találtak (ez az ellenőrzött terület mintegy 0,05 %-a). Ezzel szemben az elmúlt évek felmérései azt mutatták, hogy a mezőgazdasági területek fertőzöttsége legalább 5 %, azaz a felderítési arány feltűnően alacsonynak tűnik. Továábra sincs kiemelten kezelve a felderitési munka és nyoma sincs a parcella-szintű feltérképezésnek.

Az utóbbi 10 évben a szezonbeli pollenkoncentrációban érdemi csökkenés nem volt, és sajnos az idén sem voltak olyan új, határozott kormányzati intézkedések, amelyektől komoly javulást lehetne várni.

Ezért a PME a honlapján (www.pme.hu ) parlagfű-felderítési versenyt indított, hogy ezzel is ösztönözze a lakosságot és a civil szervezeteket, hogy a környezetüket, ill. a környező mezőgazdasági területeket ellenőrizzék, és tegyenek bejelentést a parlagfű-fertőzésekről. Jó lenne, ha az, aki értesül az akcióról, továbbítaná annak hírét az ismerőseinek, hogy az ellenőrzés az ország egész területére kiterjedjen.
Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület Zöldvonal : 06 80 204 355

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás