Hirdetés

Napjainkban tapasztalható gazdasági és szociális nehézségek idején a Fekete-tengerért és Kaszpi-tengerért létrehozott Nemzetközi Alap (BSCSIF) legfőbb célja, hogy minden rendelkezésre álló eszközzel a vízkészletek szennyezésének megelőzését szorgalmazza.

Ennek megfelelően valósították meg a „Képzési program a fiatal civil szervezetek kapacitásának fejlesztéséért” című projektet, melyet az Európai Unió által finanszírozott a „Youth in Action” elnevezésű pályázati program keretén belül. Az Európai Bizottság számára régóta ismert ténynek számítanak a Fekete-tenger mindennapi környezetvédelmi problémái, szennyezésnek főbb okai. Több tanulmány is igazolta az eutrofizáció jelenségét, melyet nagymértékben az emberi tevékenységek okoznak. A Fekete-tengerbe jutó óriási mennyiségű szerves anyag jelenti a legnagyobb problémát a víztér környezeti állapotának leromlásában. Ennek jelentősége különösen a part menti övezetben figyelhető meg látványosan – az óriási kiterjedésű algavirágzások idején.

A BSCSIF Szeptember 5.-étől 14.-éig Romániában Gura-Portiteiben a vízkészletek állapotának megőrzését előtérbe helyező, kapacitásfejlesztő képzést rendezett meg az „Összefogás a Fekete-tengerért” program keretén belül. A képzés során nagy hangsúlyt fektettek a civil szervezetekben tevékenykedő fiatal korúakra, mivel ők tudják leginkább hasznosítani a tréningen elsajátított ismeretanyagot, a vízkészletek védelmével kapcsolatos nemzeti és nemzetközi problémák megoldására. A képzésen 27 fiatal résztvevő jelent meg, akik kilenc különböző országból érkeztek. A programban az alábbi országok képviselői vettek részt: Azerbajdzsán, Bulgária, Grúzia, Magyarország, Moldova, Oroszország, Románia, Törökország és Ukrajna. A fiatalok elemezték és megvitatták a Fekete-tenger vízgyűjtő területére jellemző jelenlegi állapotot. Lehetőségük adódott a víz és az emberi egészség, továbbá a közgazdaság és a nemzetközi kapcsolatok közt fennálló összefüggések megismerésére. Fontos szerepet kapott az emberi tevékenységeknek a víz minőségére és mennyiségére gyakorolt együttes hatásának megismerése. Kiemelt téma volt a vízkészletek szennyezésnek megelőzését szolgáló lehetőségek bemutatása.

A tréning során Iulian Fota, a Romániai Nemzetbiztonsági miniszter tanácsadója is előadást tartott, aminek során a fiatalok gyakorlati betekintést nyerhettek abba, hogy az egyes országok számára rendelkezésre álló vízkészletek, mennyire fontos erőforrások lehetnek. Kiemelte, hogy a „A környezeti tényezők olyan politikai kockázatokat rejtenek, melyek minden biztonságpolitikai előírást felülírhatnak”. Véleménye szerint a civil szervezeteknek fontos szerepet kell vállalni, abban, hogy felhívják az emberek figyelmét a vízkészletekkel kapcsolatos problémákra, és megoldásokat javasoljanak a kormányoknak a kedvezőtlen szituációk megoldására.
A képzési kurzus során a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a gyakorlatias oktatásra, melyeket a résztvevők későbbi projektek kidolgozása során is hasznosíthatnak. Ennek eredményeképpen 5 projekt tervezet került kidolgozásra, melyet a későbbiekben be lehet nyújtani valamilyen nemzetközi pályázati felhívásra. A képzésen történt tevékenységekről, annak eredményeiről további információ található a www.sbs-project.info oldalon.

Az „Összefogás a Fekete-tengerért” című projekt tovább fogja fejleszteni a civil szervezetekben tevékenykedő fiatalok közti együttműködést. A vízkészletek védelmének szemléletében a következő évben, előre láthatóan két program is megrendezésre kerül. Az egyik Ukrajnában lesz, míg egy másik Azerbajdzsánban kerül lebonyolításra.
A projektet az Európai Bizottság finanszírozta a „Youth in Action” program keretén belül. Jelen közlemény csak a szerző nézőpontját tükrözi, ezért az Európai Bizottság nem vállal felelősséget a cikk tartalmával kapcsolatban.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás