Hirdetés

Mi akadt a horgomra? Aki nem tudja, annak segít a Magyar Haltani Társaság, amely honlapján”mit fogtam?” címmel új rovatot indított a horgászok fajismeretének bővítésére.

Aligha van olyan horgász, aki föl ne tette volna már magának a címbeli kérdést, amikor ismeretlen halat látott ficánkolni a zsinórja végén. Ritkán akad ilyenkor tapasztalt társ, aki választ tud adni, és a magánykedvelők többsége se szakkönyvvel a zsebében indul horgászni. A hal megtartása és elvitele meg túl nagy kockázat, hiszen védett vagy pláne fokozottan védett faj esetén igen súlyos következményekkel járhat. Így hát a zsákmány némi tanácstalanság után többnyire azonosítás nélkül kerül vissza a vízbe.

A digitális technika elterjedésével azonban új lehetőség nyílt. A fogott halról képek készíthetők, amelyek otthon összehasonlíthatók a szakkönyvek ábráival, leírásaival, vagy kikérhető róluk a nagyobb halismerettel rendelkező horgásztársak véleménye.
Ám ha így se születne megnyugtató eredmény, 2012 januárjától egy további lehetőség is rendelkezésére áll az érdeklődőknek. A Magyar Haltani Társaság honlapján ugyanis új rovat indult, amelynek éppen az a célja, hogy ilyen esetekben segítsen. Ezen az oldalon található egy e-mail cím, amelyre a halfotók és a fogási adatok beküldhetők. A társaság szakemberei ugyancsak e-mailben válaszolnak a levelekre, a közérdeklődésre számot tartó témák azonban – a beküldő monogramjával vagy nélküle – a honlapra is fölkerülnek.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás