Hirdetés
Forrás: vagy.hu

Fészekaljak és röpképtelen fiókák pusztultak el egy debreceni nyárfasor csonkolása miatt. Természetvédők kutatják a felelősöket.

Debrecenben a Klinika Pallagi út felőli részén május első napjaiban félig-meddig eltűnt a nyárfasor, a magas lombokat lenyesték, a csonkolt törzsek egyelőre maradtak, de jóval később láttak hozzá a munkához, mint ahogy azt a természetvédelmi törvény lehetővé tenné.

Ez ugyanis előírja, hogy a fás szárú növények kivágását, illetve alakítását még a költési időszak megkezdése előtt kell elvégezni. Mostanra viszont a legtöbb énekesmadár már megkezdte a költést, ezek között védett fajok is vannak, ilyen például a nyaktekercs vagy a mezei veréb. A debreceni Terepszemle Stúdió ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tett, kérve a favágás leállítását. Mint írják, vagy kikelés előtti fészekaljak tojásai, vagy már kikelt, de röpképtelen fiókák pusztultak el, számításaik szerint a madárállományt ért természetvédelmi kár a fajok eszmei értékére alapozva félmillió forint. A vágási engedély kiadójának ismernie kellett a természetvédelmi törvényt. Amennyiben viszont ismerte, és a munkát elvégző késlekedett, ő vonható felelősségre a törvénysértésért. Az egyesület most arra vár választ, ki és milyen engedély alapján végzi a fák csonkítását, illetve kitermelését.

Galéria: Fakivágások a Klinikánál

Nem valószínű, hogy a debreceni fakivágásokat elrendelő, megrendelő és azt engedélyező hivatali és nem hivatali dolgozók ténykedésével kapcsolatban érzelmi indíttatásra lehetne hivatkozni. Az összeesküvés-elméletek gyártásának gyanúját kerülve üzleti okokat sem sejtünk, sejtetünk a háttérben, csak egy kicsit, mert bár kis mértékben a fakivágás és fatelepítés nem nagy üzlet, de nagyban… Mindenesetre a város, most az egyetem vagy például az áramszolgáltató gyakorlata, mellyel akkurátusan eltüntetik, megcsonkítják és ezzel életképtelenné vagy szívbemarkoló látványúvá teszik a város fáit, lesújtó összképet ad arról, hol és hogyan is élnek ma a debreceniek. Akinek ez nem mond semmit, aludjon nyugodtan, mondjuk még egy éjszakát. Május 10-e 110 éve a Madarak és Fák napja.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás