Hirdetés
(X)

Manapság egyre jobban elterjednek az online szolgáltatások. A digitalizáció a vállalatok és az ügyfelek részéről egyaránt felmerülő igény. Ennek oka, hogy mindkét fél számára rugalmasabbá és könnyebbé válik így az ügyintézés. Ma már leghétköznapibb ügyeket is intézhetjük online. Sőt, az is jellemző, hogy a szórakozás egy jelentős része is az online térben zajlik.

Természetesen nem hagyhatjuk figyelmen kívül azt, hogy ennek milyen előnyei és hátrányai vannak a környezeti terhelés szempontjából. Sokan azt gondolják, hogy a környezetre csak pozitív hatással lehetnek az online szolgáltatások. Mi inkább úgy gondoljuk, hogy ezek vannak többségben.

Miért hasznosak az online szolgáltatások?

Az online vállalkozások működése, illetve az internetes ügyintézés számos előnyt hordoz magában. Az egyik, mindenki számára feltűnő jelenség az, hogy sokkal kevesebb papírt használunk. Szinte minden dokumentumot, számlát online kapunk, amelyet a felhőben tudunk tárolni, így nincs szükség azok kinyomtatására.

Arról nem is beszélve, hogy a nyomtatott leveleket el is kell juttatni a címzetthez, amelyhez valamilyen szállítási módot kell igénybe venni. Az online ügyintézéssel ez is elkerülhető, így csökken a károsanyag kibocsátás is. A nyomtatás mellőzésével pedig a papírból származó hulladék is kevesebb lesz.

A kevesebb közlekedés és a távmunka előnyei

A szállítás és közlekedés negatív hatásainak csökkenése más esetekben is egyértelmű. Gondoljunk csak arra, hogy ha online tanulunk, tartunk egy megbeszélést, vagy éppen olyan tevékenységet választunk, mint az online fogadás, akkor milyen mértékű károsanyag-kibocsátást spórolhatunk meg. Hiszen nem kell a helyszínre utaznunk, tömegközlekedési eszközt vagy éppen saját autót igénybe vennünk.

Egy online vállalkozás ráadásul energiát is megtakarít. Ha például legalább részben távmunkában dolgoznak egy vállalat kollégái, akkor kevesebb lesz az energia felhasználása, ami hozzájárul a szén-dioxid kibocsátás csökkentéséhez is. Sőt, ha otthonról dolgozunk, akkor ingázni sem kell a munkába, amivel tovább csökkenthetjük a karbonlábnyomunkat.

Sokan gondolhatják azt, hogy az otthoni munkavégzés, vagy éppen tanulás nem változtat a felhasznált energia mennyiségén. Ezzel azonban elkerülhető, hogy duplán használjuk ezeket az erőforrásokat.

Mások azt hozhatják fel ellenérvként, hogy az online kereskedelemben a termékek kiszállításával egyáltalán nem lehet csökkenteni a károsanyag kibocsátást. Gondoljunk csak bele azonban abba, hogy így például egy-egy autóval több rendelést is ki lehet szállítani, illetve a megrendelt terméket sokkal hatékonyabban lehet becsomagolni.

Az online szórakozási formák hatásai

Végül pedig nem szabad elfeledkezni a szórakozásról sem, hiszen ennek egy jelentős része is már az online térben zajlik. Gondoljunk csak bele azonban, hogy amikor a számítógépek és videójátékok egyre népszerűbbé váltak, rengeteg kazettára és lemezre volt szükség.

Ma már ezekre nincs szükség, ami egyben azt is jelenti, hogy a gyártás során sem kerülnek káros anyagok a környezetbe, illetve kevesebb hulladékot is termelünk. Így van ez más szórakozási formák esetében is.

Egyre elterjedtebbek az e-könyvek, az online streaming pedig ma már alapvető. Sőt akár koncerteken, színházi előadásokon is részt vehetünk online, vagy éppen bejárhatjuk egy távoli nagyváros utcáit is.

Persze nem lehet arról sem elfeledkezni, hogy az internetnek és az online világnak is megvannak a maga káros hatásai. Gondoljunk csak bele az energiafelhasználásba, az alkatrészek gyártásába, és végül az ezek okozta elektronikus hulladékok mennyiségébe. Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy ezeket jelentősen meghaladják a pozitív hatások.

Összegzés

Összefoglalva elmondhatjuk, hogy környezetvédelmi szempontból a digitalizációnak, illetve az online szolgáltatások terjedésének rengeteg előnyös hatása van, amelyet minden vállalkozásnak érdemes figyelembe vennie, ha csökkenteni szeretné a karbon lábnyomát.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás