A rovat kizárólagos támogatója

Miről fognak mesélni a következő sorok? Arról az intim szféráról, ami akkor alakul ki ha lecsendesült, kitisztult állapotban újra útnak indulunk a szabadba.

Üdvözöllek, Kedves Olvasó! De régen volt már, mikor a számítógép billentyűzete az estét halkan átkopogta. A tartalommal megtöltött hónapok feladatai ott tolongtak ajtóim előtt, és mind-mind magának követelt jó pár órát. A következő sorokban fellelhető tartalmak azonban nem ilyen habitussal rendelkeznek. Ők nem akarnak harsogni! Ha elmúlik a parádé, szétfoszlik a csinnadratta és a füst, azonban akkor is ott maradnak és a maguk módján befolyásolják az életet.

Miről fognak mesélni a következő sorok? Arról az intim szféráról, ami akkor alakul ki ha lecsendesült, kitisztult állapotban újra útnak indulunk a szabadba. Az előadásokon ezt nem szoktam hangsúlyozni, hiszen a párba állás (Te és a természet) már egy következő lépcsőfokot jelent. Nem is kell fejest ugrani a mélyvízbe, kezdjük el inkább az elején. Ha lehetőséget kapok a természet védelmét hirdetni, a tizenéves kisfiúk sztoriját követem. Képzeld el, hogy szombat délután kettőkor Ádám és Kristóf, hatodik osztályos tanulók a Fő úton sétálnak a vár felé. Jókat beszélgetnek, majd egy dübörgő hangú Ferrari sportkocsi kanyarodik be előttük. A srácok pillanatra elhalkulnak, majd Ádám felkiált! Láttad micsoda papucsokon dolgozott a műszer!

Mi pontosan ezt tesszük a madarakkal! Amint széthúzzák a függönyt, reflektorfénybe helyezzük az óriási szárnyfesztávolságú réti sast, a festők vásznára kívánandó díszes tengelicet, és a megunhatatlan szólammal büszkélkedő fülemülét. Ezekkel próbáljuk felhívni a nagyérdemű figyelmét a környezetünkben élő tollas barátaink érdekességeire.

De a természet és a Te viszonyodban ez csupán a kezdet lehet. Valaki megelégszik ezzel! Sokak nem igényelnek mást, mint számokat, méreteket, díszeket és csillogást! Sőt, vannak, akik ennél is tovább mennek! A mai szoftverekkel olyan képeket lehet készíteni, amilyen nincs a világban, de mégis megcsodálják az emberek és lesz rá igény! Majd arra hivatkoznak, hogy oké, szép–szép, de én láttam itt és ott olyat, hogy csak, na! Velük nem tudunk mit kezdeni… Menthetetlenek…

De, ez még csupán egy előszoba, honnan az igazi élmények várnak Rád! Képzeld el, hogy felcsigáztunk azzal, hogy a cinege többet eszik, mint Böbe néni este a Barátok közt alatt és a bíbicnek különlegesebb hangja van, mint az X faktor döntőseinek. Hmm, utána jársz, kimész terepre és nemcsak ezekre a tényekre kapsz megnyugtató kontrolt, hanem találkozol például búbos bankával és egy sziszegő füzikével is. Az élmények egyre szorosabbá kezdenek fűzni, míg végül el sem tudod képzelni a következő napjaid, heteid, hónapjaid, éveid természet nélkül.

Aki ebbe az örvénybe kerül, megváltozik az élete. Képzeld el, hogy egy vasárnap délután sétára indulsz a városban, majd a kisállat kereskedéshez érsz. Ott már az eladó igyekszik díszes tollakat viselő jószágokat mutogatni. De neked már se papagáj, se más madár nem kell, hiszen pár kilométerrel odébb a természetben rád várnak a barátaid.  Milyen barátaid, tehetik fel joggal a kérdést! Lesznek olyanok, melyek színesebbek a kirakatban látottaktól, ha például a gyurgyalagra, s jégmadárra gondolsz. A zöld küllőt sem kell féltened majd! De tudod jól, egy pacsirtát sem cserélnél le ketrecben nevelkedett trópusi madárra, s egy katángot sem adnál oda valami egzotikus orchideáért cserébe. Az a játszma már nem rólad szól, hiszen megváltozott a felfogásod. Te azért mész ki a természetbe, mert azt szereted amilyen, és nem azért mert amilyen! Húú, távolinak tűnhet, de nézd meg a horgászokat. Ők sem a halért mennek ki, hanem mert jól érzik magukat a szabadban. Erről szól a madárbarátság és a természet szeretete is!

Szereted akkor, ha tavasszal a Nap milliónyi sugarát ontja rád, a vad, zöld lombú fák közül a barátka éneke szalag a füledig. De szereted akkor is, ha látszólag nincs annyira mosolygós kedvében és a víztükröt záporozó eső gyöngyözi. Örömödet leled abban, amikor hajnalban ébred és a friss harapni való levegőben egy bakcsó kiáltja el magát és elválaszthatatlanul kötődsz hozzá, mikor a sötétben magára húzza takaróját és pár órára csöndesebb lesz.

Te és a természet! Micsoda páros! Éld át minden pillanatát! Bár tudom, konkrétan megfogalmazni, leírni ezeket az élményeket nem lehet, nem is fontos talán. Ez legyen a természet és a Te titkod!

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás