Hirdetés
greenfo/MTI

A rendőrség megszüntette a dél-balatoni Nagyberek különösen védett részén, a Nekotán történt vízeresztés ügyében 200 millió forintos természetkárosítás miatt indított nyomozást – hangzott el a Kaposvári Törvényszéken tegnap kezdődött közigazgatási perben, amit a terület vízkormányzását végző Balaton-Nagyberek Vízitársulat indított, vitatva az új vízjogi engedélye jogszerűségét.

Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos tavaly ősszel feljelentést tett hűtlen kezelés és természetkárosítás elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen a nagybereki madárrezervátum ügyében. A többszörösen védett, Nekota nevű területről tavaly a tavaszi esőzéseket követően engedték le a vizet, a természetvédők szerint jelentős természetkárosítást okozva ezzel.

Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője annyit közölt, hogy az ügyben indított nyomozást valóban lezárták, arra azonban csak ma tud pontos választ adni, hogy bűncselekmény vagy bizonyítottság hiányában. Az ügy kipattanásakor azonnal visszavonták a terület vízkormányzását végző Balaton-Nagyberek Vízitársulat vízjogi engedélyét (a társulatban a legnagyobb területtel az állami földeket bérlő, német érdekeltségű Hubertus Bt. is képviselteti magát). Az új elképzelések szerint, amit az ideiglenesen, decemberig kiadott módosított vízjogi engedély már tükröz, a korábbi évtizedek gyakorlatánál 2 méterrel magasabb vízszint elérése után engedhetik csak le a Nekota vízét a Balatonba, ezzel egy tavat alakítva ki a korábban hol vizes-lápos, hol kiszáradó területen.

Varnyú Viktor, a felperes jogi képviselője a tárgyaláson elmondta, a vízitársulat azért indított pert a vízjogi engedélyt kiadó Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügy Főfelügyelőség ellen, mert így szeretné elérni a szerinte jogellenes és jogszabályba ütköző határozat visszavonását. Egyebek közt azért, mert nem készült hatásvizsgálat arról, mit okozhat a korábbi gyakorlathoz képest drasztikusan megemelt vízszint a térségben. Tisztázatlan az is, ki fedezné az ehhez szükséges, hiányzó vízművek létesítésének több százmillió forintra rúgó költségeit. A jogi képviselő ezzel kapcsolatban azt mondta, a vízitársulat fenyegetettséget érez amiatt, hogy Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár nyilvános szereplésekor közölte, azzal kívánja a vízszintemeléshez szükséges beruházásokat megvalósíttatni, aki a természetkárosítást okozó vízeresztésben érintett. Varnyú Viktor szerint a vízitársulat a vízkormányzást mindenkor az érvényes vízjogi engedély alapján, vagyis jogszerűen végezte, továbbá nem rendelkezik a vízszintemeléshez szükséges beruházások megvalósításhoz forrásokkal.

Horváth Katalin alperesi képviselő visszautasította, hogy "ködös természetvédelmi elvárásoknak" kellene megfelelnie a vízitársulatnak. Hangsúlyozta, a jogszabályok pontosan meghatározzák, mire kell tekintettel lenni egy beavatkozáskor a természetvédelemi oltalom alatt álló területeken. Közölte, tavaly májusban olyan mértékű vízszintcsökkentést hajtottak végre a Nekota területén, ami a természetes élőhelyeket veszélyeztette. Emlékeztetett arra, hogy a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa is vizsgálta az ügyet, megállapítva, hogy veszélyeztették a védett terület élővilágát. Az alperes vízügyi és természetvédelmi szakemberek bevonásával kívánja az álláspontját kifejteni a per során, amely szeptember 12-én folytatódik.

Kapcsolódó anyagok:

Vészhelyzetben a Nekota

Egyetért a vizsgálattal a Nagyberek kezelője

Lapáton újabb két nemzeti park igazgató

Nagybereki madárrezervátum csörte

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás