Hirdetés
Forrás: 24.hu

Megannyi lángoló líthium-ion akkumulátor nehezíti annak az immár elhagyatott, több ezer autót szállító teherhajónak a visszaszerzését, ami szerda óta vesztegel az égő rakományával az Atlanti-óceánon. A kár akár 48 milliárd! forint is lehet.

A Reutersnek nyilatkozó Joao Mendes Cabecas, a Horthas – a hajóhoz legközelebb lévő – kikötő kapitányának elmondása szerint a szállított járművekben lévő akkumulátorok is égnek, az ugyanakkor egyelőre nem világos, hogy ezek okozták-e a tüzet, viszont olyan szakértőkre van szükség a lángok megfékezéséhez, akik tudják kezelni az elektromos tüzet.

A hajó lángol egyik végétől a másikig… minden ég, ami öt méterrel a vízszint felett van – nyilatkozta a kapitány.

A Felicity Ace nevű hajó Németországból tartott Rhode Islandre, mikor szerdán vészjelzést adott le, hogy tüzet észleltek a raktérben. A 22 fős személyzetet azóta evakuálták, sérülésről nincs hír, a hajó tulajdonosa pedig azon dolgozik, hogy visszaszerezzék a járművet – ezt azonban nehezíti a teherhajón tomboló elektromos tűz.

Guardian cikke szerint a Felicity Ace elnevezésű teherhajón a Volkswagen Group járműveit szállították volna Németországból az Egyesült Államokba. A hajó az Azori-szigetek közelében kapott lángra még szerdán este.  A Porsche szóvivője közölte, 1100 autó az övék a hajón. Az Audi szintén megerősítette, hogy általuk gyártott kocsik is vannak a fedélzeten, de azt pontosan nem árulták el, mennyi. 

A Handelsblatt nevű német lap úgy tudja, összesen 3965 autót pakoltak fel a hajóra. Ezek közt van Porsche és Audi mellett Volkswagen és Lamborghini is szép számmal. A The Drive nevű autós portál pedig azt írja, hogy 189 Bentley is ég jelenleg az óceánon. A portugál haditengerészet által megosztott felvételen jól látszik, hogy a hajót füstfelhők veszik körül.  A hajó Emden városából indult és a Rhode Islandhez tartozó Davisville-ben kötött volna ki. A tűzben odavesző járművek értéke meghaladhatja a 150 millió dollárt (közel 48 milliárd forint).

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás