Hirdetés

Az elmúlt 10 évben 5 ezer ember regisztrált a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Madárbarát kert programjára, és tette az élővilág számára vonzóbbá közvetlen lakó- és munkahelyi környezetét. Az ország egyik legfiatalabb madárbarátkertész-tanonca, Szécsi-Bozsó Ágoston.

Ehhez nem kellett mást tenniük, mint egy-két odú kihelyezésével, téli etetéssel, egész éves itatással hozzájárulni a madarak védelméhez, amelyek megtelepedve a pedagógusokat és a szülőket a környezeti nevelésben, a gyerekeket és felnőtteket a kikapcsolódásban, a gazdálkodókat és kiskert tulajdonosokat a kártevők távoltartásában segítik.

A Madárbarát kert program lényegében nem más, mint a különböző lakó- és munkahelyi környezethez alkalmazkodó madárvédelmi módszertani gyűjtemény, amely több alprogramból áll. A Madárbarát kert a családi házak, háztáji kiskertek, parkok és arborétumok, a Madárbarát óvoda és Madárbarát iskola az oktatási intézmények, a Madárbarát panel a panelházak lakóinak, a Madárbarát munkahely az irodában dolgozók és munkáltatók alprogramja. A regisztrálók túlnyomó többsége, mintegy 80 százaléka a kertjét tette madárbaráttá, a csomagok közel 20 százaléka pedig iskolákba és óvodákba került. Az MME azon dolgozik, hogy a panellakásokban élők és az irodákban dolgozók is felismerjék: nem kell feltétlenül zöld környezetben élni ahhoz, hogy kivegyük részünket a madarak védelméből.

A munka jutalma – a környezet minőségének javulása mellett – egy elismerő tábla, amelyet az MME egy év után adományoz azoknak, akik megtették a szükséges madárvédelmi teendőket. Eddig 2.202 ilyen táblát kézbesített az egyesület.

Az 5 ezredik regisztrált Madárbarát kert tulajdonosnak az MME személyesen kézbesítette a csomagot. Az erről készült összefoglaló itt olvasható >>

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás