Hirdetés
greenfo/MTI

Hibát hibára halmozott annak a tankernek a kapitánya, amely 1,3 millió liter gázolajjal feneklett meg Dunaföldvárnál. Az üzemanyagot átfejtették, a Dunába nem került szennyező anyag.

Befejeződött tegnap estére az üzemanyag átfejtése a Dunaföldvárnál zátonyra futott szerb tartályhajóból – közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő. Boros Brigitta szerint sikeresen átszivattyúzták a gázolajat a Lukoil dunaföldvári fogadó állomására, a Dunába nem került szennyező anyag. A Ploiesti-ből Dunaföldvárra 1,3 millió liter gázolajat szállító tankhajó pénteken feneklett meg kikötés közben Dunaföldvárnál, a balesetet szombaton a Lukoil jelezte a vízirendőrségnek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) irányításával szombat éjszaka kezdték meg a műszaki mentést. Kossa György, az OKF iparbiztonsági főfelügyelője tegnap délután arról számolt be, hogy a műveletben ötven szakember és hat hajó vett részt. A megfeneklett hajót stabilizálták, majd az üzemanyagot átszivattyúzták a Lukoil tartályaiba.

Kossa György tájékoztatása szerint a szerb hajó legénysége alapvető hibákat követett el a kikötésnél, és abban is hibázott, hogy a rendkívül alacsony dunai vízállásnál teljes rakománnyal közlekedett a 110 méter hosszú, 1962-ben gyártott tartályhajóval. Az iparbiztonsági főfelügyelő közölte: az OKF büntetőeljárást kezdeményezett a hajó kapitánya és személyzete ellen a vízi közlekedés biztonsága elleni bűncselekmény gyanúja miatt.
 

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás