Hirdetés

Budapest Főváros Önkormányzata 2011.nov.16.-án fogadta el és bocsátotta egy éves társadalmi véleményezésre 2020 –ig tartó Fenntartható Energia Akció Tervét (angol rövidítéssel SEAP 2020). Ebben szerepel a hazánkban a fővárosi (Pusztazámor) hulladéklerakói biometán mint földgáz hálózati zöldgáz projekt. Kissé korai 2012-2013 időpontra tervezne. Mivel ezen Budapest SEAP öko-innovációs projekt ésszerű megvalósítása a 2012-2013 évre tervezett 1,5 milliárd forintból nem biztosítható. Ez volt az egyik közös társadalmi vélemény a Magyar Urbanisztikai Társaságnál 2012.szept.27.-én rendezett Budapest SEAP középületi zöldgáz mikroerőmű fórumon.

A Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület SEAP energia tagozat Budapest földgáz/zöldgáz infrastruktúra (EU ELENA projektfejlesztő célú) szakmai tanácskozást kezdeményezett 2012.szept.27.-én. Az EU SEAP ELENA projektek 50 millió EUR felett kezdődnek. Feltétel, hogy az önkormányzatnak legyen elfogadott SEAP terve. Budapestnél ez az EU ELENA projekt feltétel teljesült 2012.nov.16.-án.
A közhasznú és környezetvédelmi célú Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület SEAP energia tagozat 2012.ápr.26.-án jött létre. Augusztusban szakmai társadalmi véleményt adott Budapest SEAP 2020 tervhez 2020-ig 130 MW épületi (áram és hőtermelő) zöldgáz mikroerőművet (a továbbiakban mikro CHP) és épületek tetején 50 MW napelem javasolt Budapest SEAP tervbe. A jelenleg Budapest 2020 évi SEAP tervében szereplő nulla épületi mikro CHP és nulla épületi napelem energia érték helyett.
Szeptember 27.-én pedig a Magyar Ingatlan Tanács, és a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamara ingatlan szakmai osztállyal közösen energiahatékony középületi áram és hőtermelő földgáz mikro CHP SEAP ELENA projekt célú szakmai Fórumot szervezet. Ezen urbanisztikai (városi energia infrastruktúra) Fórum házigazdája a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. volt.
2012.ápr.26-tól a közhasznú Magyarországi Zöld Kereszt Egyesület SEAP energia tagozat koordinálja az Ecoflotta-ház Duna Smart City zöldgáz mikro CHP klaszter (www.ecoflotta.hu) Ecoflotta-ház védjegyű Európai Gazdasági Egyesülés jellegű nyílt öko-innovációs tevékenységét.

Egy középületi földgáz vagy zöldgáz mikro CHP áramot és hőt termel. Egy középület éves (áram+hő) energetikai tanúsítási kW.h/m2 paraméterébe nem az épületi villanyórával mért, hanem az un. primer áramfogyasztást (az erőművi áram előállítás energiáját) számítják be. Konkrét példán bemutatva. Ha egy középület villanyórával mért éves pl. 20.000 kW.h áramfogyasztását elosztjuk a középület pl. 1000 m2 fűtött alapterületével, akkor pl. 20 kW.h/m2 a középület éves fajlagos áramfogyasztása. De az épület energetikai tanúsítással kapcsolatos hazai jogszabály szerint a tanúsító mérnök ezt 2,5 primer energia szorzóval kell hogy megszorozza. A magyarországi átlagos erőmű hatásfok figyelembe vételével. Így 20 kW.h/m2 helyett 50 kW.h/m2 lesz a középület éves primer áramenergia igénye.
Budapest XII.ker. Hegyvidéken a zugligeti óvoda és bölcsőde az éves áramigényét 2011-től már 50 kW teljesítményű napelemes mikroerőművel termeli meg. Napelemnél a primer energia szorzó az említett hazai jogszabály szerint nulla. Vagyis nem számít bele a napelemes zöldáram a középület energia fogyasztásába. Így áram szempontjából ez az EU 2018 évi un. nullenergiás középület céloknak már ma megfelelő (viruálisan) nulla zöldáram fogyasztás egy Budapest XII.kerületi középületnél.

Budapesten nem minden középületre lehet napelemet felszerelni. De 2011 szeptemberétől bármely fővárosi középületi fogyasztó az ELMŰ-től vagy az MVM-től bizonylatolt zöldáramot vásárolhat. Mely az középület energetikai tanúsításnál szintén nulla primer energia szorzót eredményez a tanúsító mérnöknél.

FŐGÁZ-nál vagy az MVM-nél a fővárosi középületek zöldgázt 2014-től sem vásárolhatnak a fővárosi gázhálózatból. Továbbá nem vásárolható bizonylatolt távfűtési zöldhő a FŐTÁV-tól sem 2014-től. Bár a fővárosi pusztazámori hulladék lerakóból származó zöldgáz (biometán) projekt Budapest SEAP terv szerint 2014-ben már üzemelne. Vagyis bizonylatolt zöldgázt adna a fővárosi földgázhálózatba. Így sem a nem távfűtött középületek, sem a távfűtött középületek energia tanúsításánál a nulla primerenergia szorzós zöldhőt nem lehet majd figyelembe venni. Pedig erre szükség lenne a 2010/31/EU új épületenergetikai rendelet szerinti közel nulla energiás fővárosi középületi minta projektek tervezésénél 2012-2018 között.

Budapest Fenntartható Energia Akció Program (SEAP 2020) földgáz/zöldgáz mikro CHP társdadalmi véleményezésben érdekelt fővárosi cégek a FŐGÁZ és FŐTÁV véleményét megismerték a fórum résztvevői. Az Ecoflotta-ház klaszter tag Comptech Kft. által forgalmazott un. okos (áram, hő ) energiamérő műszerek internet hálózatba kapcsolhatók. Erre alapozva a Rubin Informatikai Zrt. Ecoflotta-ház tanúsító védjegyű un. Virtuális Erőmű öko-innovációs megoldást ismertetett. Mely például 1000 db földgáz/zöldgáz üzemű (pl. 900 épület és 100 lakóhajó) mikro CHP berendezést tud kezelni budapesti kb. 40 MW áramú Virtuális Erőműként.
Ezen fővárosi 40 MW Virtuális Erőmű SEAP-ELENA projekt társadalmi koordinálás célú kerületi zöldgazdaság segítő egyesületi minta alapszabály  is bemutatásra került. Minden fővárosi kerület önállóan dönthet a fővárosi SEAP program társadalmi támogatásáról.

Budapest SEAP program társadalmi véleményezése októberben zárul. Így az Ecoflotta-ház tanúsító védjegyű Budapest 40 MW áramú Virtuális Erőmű projekt javaslatot elsősorban Budapest Főpolgármesteri Hivatalnak küldik meg. De a legalább 1000 db fővárosi épületi és lakóhajó földgáz/zöldgáz mikro CHP berendezés 2014-2020 közötti Nemzeti Fejlesztési Terv energia nagyprojekt feladatokat is érint. Ezért a szakmai fórum Ecoflotta-ház tanúsító védjegyű projekt javaslatait a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes főosztályainak és szakmai háttér intézményeinek (Nemzeti Innovációs Hivatal, ÉMI, MÉTP, stb) is megküldik. Eljuttatják még az a SEAP ELENA projekt érdekelt Magyar Kereskedelmi és Ipar Kamara szakmai és területi szervezeteinek valamint a zöldenergia érdekelt tudományos, szakmai és civil szervezeteknek is.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás