Hirdetés

Szakértők szerint az élelmiszerbiztonsági rendszerek alulfinanszírozottsága is hozzájárult ahhoz, hogy idén Európában többször is szennyezett termékek kerülhettek a polcokra. A kutatások szerint például Franciaországban ma 30 százalékkal kevesebb élelmiszerbiztonsági ellenőrzést végeznek a hatóságok, mint 20 évvel ezelőtt.

Élelmiszerbotrányok sora rengette meg a fogyasztók bizalmát Európában az elmúlt hónapban. Franciaországban a Buitoni cég pizzáiban E. coli baktériumot mutattak ki. Több Kinder-csokoládé terméket pedig szalmonella-veszély miatt hívtak vissza.

Az európai élelmiszerbiztonsági rendszer az egyik legszigorúbbnak számít a világon. Szakértők szerint azonban a tehetetlen tagállami hatóságok és a hanyag gyártók miatt lehetnek szennyezett termékek a boltok polcain.

“Három éve közzétettünk egy jelentést a hivatalos ellenőrzések számának aggasztó visszaeséséről. Ezeknek a szerveknek ugyanis fogytán vannak az erőforrásaik és csökken a költségvetésük is. Ez a folyamat pedig botrányokhoz vezet, hiszen a gyártók a saját eszközeikre támaszkodnak. Ugyanakkor ha csak az önellenőrzés marad, akkor szabálytalanságokat kockáztatunk” – mondta a BEUC nevű belga fogyasztóvédelmi szervezet szakértője, Camille Perrin.

Az elmúlt húsz évben az ellenőrzések száma 10 százalékkal csökkent Belgiumban, Franciaországban pedig 30 százalék ez az arány. Az Európai Parlament évek óta szigorítást követel. Az EP-képviselők szerint ugyanis nem helyes a nagy cégekre hagyni a saját termékeik ellenőrzését.

“Egyrészt jelenleg Európában állítják elő a legjobb minőségű élelmiszert a világon. Másrészt viszont mégis keményen kell, hogy fogalmazzak ezen a téren, hiszen bőven lenne lehetőség az előrelépésre. Javítani kell a szabályokon, nem bízhatjuk el magunkat. Azt mondanám, a rendszerünk 80 százaléka megbízható, a maradék 20 százalékban viszont javítani kell” – mondta egy francia szocialista EP-képviselő, Eric Andrieu.

Az európai élelmiszerlobbit képviselő FoodDrink Europe nem kívánta kommentálni a legutóbbi botrányokat. Írásos válaszukban viszont jelezték, továbbra is együttműködnek az illetékes hatóságokkal és az Európai Bizottsággal is azért, hogy a lehető legmagasabb minőséget biztosítsák az élelmiszeripari termékeknél.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás