Hirdetés

A dél-mezőföldi tájvédelmi körzet gyepterületeinek állapotát javító projektet indít a Duna-Dráva Nemzeti Park, amelynek keretében bővítik a legjelentősebb hazai ciktajuh állománynak helyet adó nagydorogi telepet is.

Buchert Eszter, a DDNP igazgatóhelyettese elmondta: a Nagydorog környékén fekvő gyepet az őshonos – Nagydorogon a genetikai tulajdonságok megőrzése céljából tartott – ciktajuhokkal tervezik legeltetni, ezért a jelenleg 300 darabos állományt 400-450 egyedre szaporítják. A legeltetés kíméletesebb a gyep védett növény- és állatfajainak szempontjából, mint a gépi kaszálás akkor is, ha a kaszálásnál szem előtt tartják a természetvédelmi szempontokat. Ez a Barcsi Borókásban is igazolódott, ahol a rackajuhokkal történő legeltetés az idegen növényfajok visszaszorításához is hozzájárult. A DDNP projektje a Dél-Mezőföld olyan védett és ritka növényfajainak fennmaradását segíti, mint a homoki árvalányhaj, a homoki nőszirom és a fekete kökörcsin, és hozzájárul a kerecsen sólyom, a búbos banka vagy a jelentős ürgeállomány életfeltételeinek megőrzéséhez.

A projekt fő célja a Dél-Mezőföld Tájvédelmi Körzetben, az országosan védett természeti, valamint Natura 2000 területen a nagy biodiverzitású gyep élőhelyek természetvédelmi helyzetének fenntartása, több védett növényfaj természetvédelmi helyzetének javítása. A projekt keretében a gyepterületek természetvédelmi kezeléséhez szükséges beruházásokat valósít meg a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.  A projekt keretében beszerzünk egy, a munkálatokat szolgáló teljes gépsort: traktort, rakodógépet, bálázót, bálaszállítót. Felújítjuk és bővítjük a nagydorogi állattartó telepet, lecseréljük az épületek palatetőit és felújítjuk a villamos hálózatot.

Az állattartáshoz kapcsolódóan eszközöket szerzünk be. Mobil karámrendszer fogja szolgálni az állategészségügyi kezelések biztonságos lebonyolítását. A felszín alatti vizek szennyezésének csökkentését az akol aljzatának lebetonozásával oldjuk meg; a csapadékvíz gyűjtésével részben ki tudjuk váltani a felszín alatti víz használatát. A magtár korszerűsítése biztosítja az abrak minőségének megőrzését. Az élőállat mozgatáshoz megfelelő tehergépjárművet fogunk beszerezni. A nagydorogi állattartó telep látja el a szürkemarha tartáshoz állategészségügyi szempontból kötelező karantén feladatot; a jószágok kordában tartása új karámrendszerrel lesz megoldható.

A projekt megvalósulásával 183,3 hektár gyep művelése válik kiszámíthatóvá a meglévő és folyamatosan szaporított állatállománnyal és a vásárolt gépek használatával. A Dél-Mezőföld területén visszaszorulnak az inváziós fajok, nő a védett terület élőhelyeinek diverzitása. A védett természeti területek jó kezelésének bemutatásával a természetvédelem és a természetvédelmi célú beavatkozások társadalmi elfogadottsága javul, melyek össztársadalmi hasznot generálnak. A projekt költségvetése: nettó 215.621.729 Ft. A projekt befejezésének időpontja 2015. június 30.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás