Hirdetés
(X)

Az egészséges, fehér fogsorral nem csak jó benyomást teszünk környezetünkre, önbizalmunkra is jó hatással van: bátran mosolygunk, így állásinterjúkon és randevúkon is jobb esélyekkel indulunk. Az orvosi beavatkozások széleskörben ismertek, de ha valaki nem akarja magát ezekre rászánni, akkor érdemes más praktikák után nézni. Létezik jó és természetes módja a fogfehérítésnek?

Mindennapi ápolás

Az alapvető szájhigiénia fontos szempont, ha fehér fogakról álmodunk: rendszeres fogmosással kordában tarthatjuk a rájuk rakodó étel- és italmaradékokat. Ha biztosra akarunk menni, ez sem feltétlenül elégséges, így kiegészíthetjük különböző szájöblítőkkel, fogselyemmel, melyeket a nap során többször is használhatunk. A fogzománc egészsége azonban a túlzott fogmosással károsodik, így ügyelnünk kell arra, hogy savas gyümölcsök fogyasztása után ne rohanjunk a fogkeféért.

Természetesen a legjobb, ha rendszeresen, legalább félévente ellátogatunk fogorvosunkhoz, hiszen a szakember hamar észreveszi a legkisebb problémát is. E látogatások alkalmával általában fogkő-eltávolítás is történik, ami szintén hozzájárul ahhoz, hogy fogainkat fehérebbnek és egészségesebbnek lássuk és érezzük.

5 természetes módszer a fehérebb fogsorért
Szerencsére több módszer is rendelkezésünkre áll, amivel otthon, mellékhatások nélkül javíthatunk fogaink fehérségén.

Só, a sokoldalú
A só rendkívül sok mindenre alkalmas: ízesítésre, fülfájásra és takarításra is. Nem is meglepő tehát, hogy a fogfehérítésre is kiválóan használható. Azon túl, hogy szebbé teszi a fogakat, még baktériumölő hatással is bír! Ehhez a fogkrémet nyomjuk rá a fogkefére, szórjunk rá némi sót, és alaposan mossunk meg a fogainkat! Ha készen vagyunk, ne öblítsünk rögtön, hanem hagyjuk pár percig állni az oldatot, ezután bő vízzel öblítsünk! Az enyhe csípő érzés normális, ám ügyeljünk arra, hogy ez a módszer hetente csupán egyszer alkalmazható, mert gyakori használat esetén a só károsítja a fogakat.

Nem csak teába!
A citrom is kiváló, ha fogfehérítéssel próbálkoznánk. Két deci langyos vízbe csavarjuk bele egy citrom levét, és ezzel öblögessünk! Az is segítheti a hatást, ha húsz másodpercig a szánkban tartjuk a citromos vizet, és többször is megismételjük az öblögetést. Ezután rendkívül fontos, hogy hagyjuk dolgozni a szánkban maradt citromsavat, majd bő vízzel öblítsünk addig, amíg nem érezzük a citrom ízét. Ezt a módszert sem ajánlott túlzásba vinni: csupán három-négynapos kúrával számoljunk, hogy a fogzománc is épségben megússza a találkozást.

Epres pakolás
Az epret ugyan csak a tavaszi időszakban lehet használni, nem érdemes kihagyni, hiszen sokkal kíméletesebben bánik a szánkkal, mint a citrom. Ehhez egy pár epret törjünk össze, és kenjük a fogainkra! Az az ideális, ha minden egyes fogunkra jut belőle, és ha legalább öt percig rajta tartjuk. Ezután még nagyjából negyedórát várjunk, majd öblítsük ki szánkat bő vízzel. Ezt a módszert akár hetente többször is alkalmazhatjuk.

Ne csússzunk el rajta!
A banánhéj is kiváló módszer lehet, ha a fogfehérítésről van szó. Vitaminokban gazdag természeti kincs: magnéziumot, mangánt és káliumot tartalmaz, ami segít a lerakódások eltávolításában, ezzel gondoskodva fogaink eredeti színéről. Fontos, hogy a gyümölcs ne legyen túlérett, és hogy alaposan lemossuk használat előtt. Kétpercnyi súrolás után mossuk meg fogainkat a megszokott módon! A módszer teljesen veszélytelen, így hetente többször is alkalmazható.

Még egy gyümölcs
Az almaecet is hatékony módszer, hiszen tökéletesen bevethető a lepedék elleni harcban. Minden reggel öblögessünk almaecetes vízzel. Ehhez a javasolt mennyiség egy deci almaecet két deci vízben elkeverve. A reggeli öblögetés különösen ajánlott, hiszen tökéletesen fertőtleníti a szánkat, ráadásul lepedék-gátló hatással is bír.

Ha semmi sem használ…
A fogak elszíneződésének leginkább életmódbeli okai vannak, így a teázás, kávézás, dohányzás, a bor és bizonyos ételek fogyasztása is közrejátszanak abban, ha fogainkat sárgásabbnak látjuk. Ilyen esetben segíthet, ha leszokunk az adott, fogainkat károsító szokásról, de természetesen orvoshoz is fordulhatunk, hiszen ma már több megoldás is létezik a fogfehérítésre, és pár óra alatt látványos eredménnyel jöhetünk el a szakembertől.

A fogak fehérsége egyfajta státusszimbólum, így nem ajánlott elhanyagolni őket. Mindenképpen érdemes kipróbálni a házi gyógymódokat, hiszen ha nem visszük túlzásba őket, nem árthatunk velük, ám ha gyors megoldásra van szükségünk, érdemes fogorvoshoz fordulni és vállalni a fogfehérítést.

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás