Hirdetés

A korrupcióról elhíresült FIFA korábban bejelentette, hogy a katari labdarúgó-világbajnokság teljesen karbonsemleges lesz, de nagyon úgy tűnik, hogy a torna a vártnál környezetszennyezőbb. A VB persze nem a legnagyobb szennyező, de így is remek példája annak, hogy a zöld kommunikáció mögött gyakran csak látszatintézkedések állnak.

Már jóval a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság kezdete előtt rengeteg kritika fogalmazódott meg a szervezéssel kapcsolatban. A FIFA korrumpálása, a vendégmunkások halála és a katari rendszer működése kapcsán egyaránt sokat bírálták a vébét, később aztán jött a rendezvény sörtilalma, az állítólagos fizetett szurkolók híre, a hazai válogatott gyatra teljesítménye, illetve a rendezők cinikus kommunikációja.

A botrányok ellenére a világbajnokságot ugyanúgy komoly érdeklődés övezte, mint a korábbiakat, és bár a torna valószínűleg jó ideig a legvitatottabb marad a vébék történetében, Katar összességében jól jött ki a szervezésből. Mivel a torna rengeteg izgalmat és meglepetést tartogatott – gondoljunk csak Marokkó mesébe illő szereplésére – a 2022-es világbajnokság egészen biztosan emlékezetes marad sok szurkoló számára.

A 24.hu cikke nem az emberi jogi sérelmek, a sportdiplomáciai fogások vagy a válogatottak szereplésének kiértékelése. Ezúttal egy jóval kevesebbet tárgyalt témát, a katari világbajnokság környezeti következményeit igyekszünk bemutatni.

Kibocsátás, zaj, fény, szemét
Egy-egy nagy, nemzetközi rendezvény mindig rövid, ám intenzív terhelést jelent a környezet számára. Vegyünk például egy jelentősebb zenei fesztivált, ahova távoli országból repülővel érkeznek az emberek, ami már önmagában növeli az emissziót. A helyszínen felhasznált építőelemek, felszerelések, élelmiszerek és egyéb cikkek kiszállítása további kibocsátással jár, az esemény emellett jelentős zaj- és fényszennyezést idéz elő, a kilátogatók pedig nagy mennyiségű szemetet termelnek.

Egy ilyen fesztivál ideje alatt a rendezvény területén gyakorlatilag külön város jön létre saját ellátási lánccal, vízhálózattal és hulladékgyűjtéssel, megannyi problémával. Hasonló kihívások más típusú rendezvények, példfociául világtornák esetében is felmerülnek.  Noha a fenntarthatósági szempontok egyre több szervező számára válnak fontossá, általánosságban továbbra is igaz, hogy ezek a rendezvények még mindig komoly terhet raknak a környezetre. Ígéretek ugyan a katari világbajnokság előtt is elhangoztak, de – mint látni fogjuk – komoly volt a kontraszt a kommunikáció és a tényleges tettek között.

Egyes környezetvédők úgy vélik, hogy a fogadalmak ellenére a 2022-es vébé végül kifejezetten környezetkárosítóvá vált.

Részletek: Szénsemleges torna?

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás