Hirdetés

Nyílt levélben kéri a Zöld Székelyföld Egyesület Tamás Sándort, a háromszéki önkormányzat elnökét, hogy ne hagyja jóvá a Rétyre tervezett fűrészüzem területrendezési tervét. A szervezet továbbá arra buzdítja a székelyföldieket, hogy amennyiben egyetértenek a levél tartalmával, küldjék azt el Tamás Sándor hivatalos email-címére, kérve, hogy ne hagyja jóvá a területrendezési tervet.

„A beruházás terve már egy ideje aggodalommal tölt el, hiszen a beruházást támogatók között senki sem tartja fontosnak a valós szakmai elemzést, sem a következetes döntéshozást” – olvasható a levélben. Felhívják a figyelmet, hogy a beruházó 650 új munkahelyet ígért, ám fennáll a veszélye, hogy kétszer ennyien kerülnek az utcára az ágazatban tevékenykedő kisebb cégeknél, ugyanakkor nincs garancia arra, hogy valóban alkalmaznak 650 embert, és hogy nem más megyékből hozzák a munkaerőt. Figyelmeztetnek továbbá a megnövekedett teherforgalom okozta károkra, az erdőirtásra, és kérik, hogy az ügyet ne alacsonyítsák politikai csatározások helyszínévé. „A környezetvédelmi hivatal kibocsájtotta az elmúlt napokban a területrendezési terv engedélyét. Nem túl meglepő, hiszen mindenkinek kiadja, hiszen ez a dolga. A labda viszont ezzel a Kovászna Megyei Tanács térfelére került, hiszen annak kell jóváhagynia a területrendezési tervet. Összegezve Önön, önökön múlik, hogy mi történik a továbbiakban, hogy az Ön intézménye rányomja-e pecsétjét erre a beruházásra. Kérem, ne tegye!” – olvasható a levélben.

Tamás: a törvény kötelez

A környezetvédelmi engedély mellett a cég még legalább 15 jóváhagyást kell beszerezzen, mielőtt a háromszéki önkormányzat jóváhagyja a területrendezési tervet, tehát, hogy a hetven hektárt mezőgazdasági területből átminősítsék ipari zónává. Ha ezeket mind felmutatja, az önkormányzatnak nincs törvényes lehetősége, hogy a jóváhagyást megtagadja, mondta el érdeklődésünkre Tamás Sándor. „Ez nem preferenciális, hanem törvényes kötelesség. Két típusú jóváhagyás van, azok melyek beszerzésére a törvény kötelezi a befektetőt, például a környezetvédelmi, a hadügyi, a titkosszolgálati, ám olyanok is vannak, melyeknek kérését a törvény csak lehetővé teszi az önkormányzat számára. Kovászna Megye Tanácsa ezeket is mind kérte, tehát például az archeológiai vagy a közegészségügyi jóváhagyást is” – magyarázta Kovászna Megye Tanácsának elnöke. „Az autonómia eddig tart, jó lenne, ha nem a bukaresti törvények szabályoznák, hogy meddig terjed egy tanácselnök hatásköre” – mutatott rá továbbá az elöljáró. Tamás Sándor arra is kitért, ezren írták alá a különböző tiltakozó íveket, ám csak 15 százalékuk háromszéki és senki nem rétyi lakos. Emlékeztetett, a rétyi közmeghallgatáson a helyiek a munkahelyeket sürgették, a székelyföldi emberek ipart, egymás közt versengő cégeket szeretnének.

Megakadályozott fakitermelés

Az angyalosiak megvédték az erdőjüket – adja hírül a rétyi beruházás ellen tiltakozó Indigó csoport elnevezésű civil szerveződés. A fotókkal dokumentált tudósítás szerint mintegy ötven községbeli fiatal megakadályozta az illegális fakitermelést a település határában. Aláírásgyűjtést indítottak, a tiltakozást eljutatták a hivatalos szervekhez is. „A falu továbbra is csak magára számíthat, mert a hatóságok mossák kezeiket, tegyenek feljelentést, akkor talán megnézik, mi történik, de addig nem. A verespataki aktivizmus sikere kisebb helyi ügyekben is reményt ad és ez így van rendjén” – olvasható az Indigó csoport bejegyzésében.
 


Réty egy kicsiny, alig másfélezer lelket számláló falu Erdélyben, Kovászna megyében. Közigazgatásilag úgynevezett „községközpont”, hozzá tartoznak Komolló, Bita, Egerpatak és Szacsva falvak, így együtt lépik át a 2000 főt. Sepsiszentgyörgy 12 kilométert, Kovászna 20 kilométert megtéve a 11-es főúton érhető el. A Rétyre tervezett Schweighofer fűrészüzemnek évi 800.000 köbméter faigénye van. Ez az országosan jelenleg kitermelt famennyiség 5%- a. Egy ekkora szívóerő betelepítése Székelyföldre elfogadhatatlan mértékben megnövelné a legális és illegális erdőkitermelést a régióban. A Zöld Erdély Egyesület régóta tiltakozik a rétyi beruházás ellen
 

Kapcsolódó anyagok:

Európa utolsó vadonjainak egyike veszhet el Kovásznában

Vita a székelyföldi erdők védelméről

A Zöld Erdély Egyesület a rétyi beruházás ellen

hirdetés
hirdetés

Bambulás helyett tájékoztottság. Iratkozz fel hírlevelünkre!

Feliratkozás